Ukratko
StoryEditor

Perko: Sporiji rast kamata zbog visoke likvidnosti banaka

18. Svibanj 2023.
Tamara Perkofoto Rene Karaman

Direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko u četvrtak je izjavila je da su glavni razlozi sporijeg rasta kamatnih stopa u Hrvatskoj u odnosu na zapadnu Europu visoka likvidnost i konkurentnost hrvatskog bankarskog sustava, te stabilna depozitna baza.

Perko je to rekla tijekom 26. znanstveno-stručne konferencije Financijsko tržište.

Naglasila je da su hrvatske banke stabilne i likvidne, dodavši da je ‘hrvatski bankarski sustav u nikad boljoj situaciji‘.

Podsjetila je da je ESB u srpnju prošle godine počela dizati kamatne stope, kazavši da se taj rast nije posve prenio na hrvatsko tržište na kojemu imamo puno manji prijenos rasta kamatnih stopa iz više razloga.

Kao jedan od glavnih razloga navela je likvidnost bankarskog sustava, koji je po njezinim riječima i prije uvođenja eura bio visoko likvidan, a dodatna je likvidnost došla uvođenjem eura.

Imamo i stabilnu depozitnu bazu kao izvor financiranja hrvatskog bankarskog sustava, jer bi se banke na stranom tržištu zaduživale skuplje i taj rast kamatnih stopa bi se tada brže prelio na hrvatsko tržište, kazala je.

Sporiji rast kamatnih stopa prema njezinom je mišljenju i rezultat visoke konkurentnosti bankarskog sustava i visoke troškovne efikasnosti pa su zato kamatne stope niže nego u nekim zemljama zapadne Europe.

I dalje rast kreditne aktivnosti

Perko je navela da je prosječna kamatna stopa na stambene kredite u Hrvatskoj sada na razini 2,92 posto, uz rast na godišnjoj razini od 0,4 postotna boda.

Kod potrošačkih kredita, prosjek je 5,45 posto, uz godišnji rast od 0,9 postotnih bodova.

Rekla je da rastu i potrošački i krediti poduzećima, iako je rast kredita poduzećima nešto smanjen, ali još uvijek raste.

I dalje imamo rast kreditnih aktivnosti u Hrvatskoj i nadam se da će se rast nastaviti, jer su investicije dobar preduvjet da izbjegnemo recesiju, naglasila je.

Tamara Perko ocijenila je da je domaći bankarski sektor i prije bio stabilan, a ulaskom u eurozonu banke su postale dio bankarske unije, što znači da postoje dodatni osigurači za slučaj bilo kakvih bankarskih kriza.

Spomenula je pri tom nedavnu krizu u Americi i u Švicarskoj, naglasivši da je hrvatski i europski bankarski sustav, zahvaljujući svim mehanizmima, jako stabilan te da u tom pogledu nema razloga za brigu.

Direktorica HUB-a rekla je u uvodnom izlaganju na konferenciji da su pandemija i rat u Ukrajini donijeli nove izazove, ali i prilike. Ulazak u eurozonu i šengen donio je Hrvatskoj nove prilike za gospodarstvo, a najviše se veseli sljedećem koraku, članstvu u OECD-u, koje, pak, predmnijeva razne prethodne korake i reforme.

23. lipanj 2024 23:36