Ukratko
StoryEditor

Petrol u prvoj polovici 2022. ostvario neto dobit u iznosu od -1,3 milijuna eura

01. Rujan 2022.

Nadzorni odbor društva Petrol Ljubljana, na 16. se sjednici upoznao s Izvješćem o poslovanju Grupe Petrol i društva Petrol Ljubljana, u prvoj polovici 2022. godine. Kako navode, u navedenom su razdoblju ostvarili EBITDA u visini od 48,6 milijuna eura i neto dobit u visini od - 1,3 milijuna eura

Kako se navodi u priopćenju, zamrzavanje maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 15. ožujka do 30. travnja 2022. i ponovno uvođenje mjera 11. svibnja 2022. na razdoblje od 90 dana, koje je aktualna vlada prijevremeno ukinula 21. lipnja 2022., dovelo je do gubitka EBITDA u visini od 108,9 milijuna eura za društvo u Sloveniji. Prijevremenim ukidanjem uredbe društvo više nije pretrpjelo poslovnu štetu. Gubitak EBITDA iznosi 14,5 milijuna EUR u Hrvatskoj gdje su mjere regulacije cijena naftnih derivata na snazi od 7. veljače 2022 nadalje.

Bez obzira na promjenjive okolnosti i državnu regulaciju, kako stoji u priopćenju, grupa Petrol nastavlja s projektima energetske tranzicije, digitalizacije poslovanja i integracije društava Crodux derivati 2  u grupu Petrol. 

Zbog rata u Ukrajini nastavila se i produbila energetska kriza iz 2021. godine, nakon čega su pojedine države provele mjere ublažavanja posljedica krize za stanovništvo i tvrtke. Gospodarstvo je inače u prvoj polovici godine ostvarilo stabilan rast koji su pratile rastuće cijene goriva i energenata. Prosječna cijena barela nafte iznosila je 107,9 američkih dolara u prvoj polovici 2022. godine, što je porast od 66 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prosječna cijena u eurima narasla je za 84 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem.

Kako navode, na poslovanje grupe Petrol u prvoj polovici ove godine najviše su utjecale vladine mjere u području regulacije cijena pogonskih goriva u Sloveniji i Hrvatskoj. Zbog navedenih mjera od 15. ožujka 2022. do kraja polugodišta društvo u Sloveniji prisiljeno je 90 posto vremena prodavati pogonska goriva po nižoj prodajnoj cijeni od nabavne. 

Poslovni rezultati u prvoj polovici ove godine

Kako navode u priopćenju, Petrol nema vlastiti pristup sirovoj nafti niti imaju vlastite rafinerije pa ovise o uvozu pogonskih goriva što se itekako odrazilo na ključne uvjete poslovanja.

U prvoj polovici 2022. godine u Petrolu su ostvarili  prihode od prodaje u visini od 4,2 milijarde eura što je za 126 posto više u odnosu na isto razdoblje u 2021. i 39 posto iznad plana za navedeno razdoblje. Osim povećane količinske prodaje goriva i derivata, rast prodajnih cijena goriva, električne energije i prirodnog plina najviše je utjecao na rast prihoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U navedenom razdoblju usklađena bruto dobit iznosila je 245,4 milijuna eura što je 5 posto manje u odnosu na prvu polovicu 2021. godine i 19 posto ispod plana za to razdoblje. Pozitivan doprinos rastu usklađenoj bruto dobiti zbog uključenja društva Crodux derivati dva u grupu Petrol poništen je učinkom regulacije cijene goriva u Sloveniji i Hrvatskoj jer su regulirane prodajne cijene tijekom najvećeg dijela razdoblja bile niže od nabavnih cijena goriva. U prvoj polovici 2022. godine EBITDA iznosio je 48,6 milijuna eura, što je 52 posto manje u odnosu na prvu polovicu 2021. godine i 64 posto ispod plana za to razdoblje. 

Nadalje, u prvoj polovici godine troškovi poslovanja iznosili su 229,4 milijun eura, što je 41,3 milijuna eura, odnosno 22 posto više nego u istom razdoblju 2021. Rastu troškova poslovanja s 26 milijuna eura doprinijelo je uključenje društva Crodux derivati dva  u grupu Petrol, a ostatku rast nabavnih cijena energenata i troškova izravno povezanih s većom količinskom prodajom goriva

Zbog znatnog gubitka EBITDA kao posljedice regulacije cijena goriva i derivata, zbog čega je društvo bilo prisiljeno prodavati gorivo po nabavnoj cijeni, neto dobit grupe Petrol iznosila je -1,3 milijuna eura u prvoj polovici ove godine. 

Planovi za dalje

No ipak navode da su provedeni brojni projekti usmjereni na razvoj koji trebaju dugoročno povećati konkurentnost i uspjeh poslovanja.

Pa tako navode da su uložili 66 posto od ukupno 23,2 milijuna eura investicija u energetsku tranziciju u prvoj polovici 2022. godine, a  najveći dio investicija u energetsku tranziciju namijenjen je proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Potpisani su i ugovori za izgradnju solarnih elektrana Suknovci, Pliskovo i Vrbnik, koje bi trebale započeti s proizvodnjom početkom 2023. godine, a kako su naveli, započinju i s postavljanjem solarnih elektrana na krovovima prodajnih mjesta. 

Početkom godine uspješno je završeno uvođenje sustava SAP ERP u sve ključne tvrtke grupe Petrol. Započeo je i projekt digitalizacije lanca opskrbe benzinskih servisa, dostave loživog ulja i plina te prodaje boca koji će završiti u proljeće 2024.

U prvoj polovici godine provedena je i integracija u grupu Petrol društava E3 i Crodux derivati dva, a konačno pripajanje planirano je do kraja 2022. godine.

Kako navode u priopćenju, nadzorni odbor je svjestan ozbiljnosti trenutne situacije te vjeruju da su svojom energetskom ponudom i prilagodbom u najvećoj mjeri ublažili posljedice negativnih kretanja u poslovnom okruženju. Isto tako su naveli i da će ubuduće nastojati ostvariti dijalog s donositeljima odluka radi pronalaska odgovarajućih rješenja za mjere ublažavanja posljedica energetske krize kao i pronalaska rješenja za nadoknadu štete.

26. travanj 2024 20:43