Ukratko
StoryEditor

Plinacro na međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin

12. Svibanj 2023.

U organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), u Opatiji se održava 38. Međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin. Na toj najvećoj energetskoj konferenciji u ovom dijelu Europe više stotina domaćih i međunarodnih stručnjaka među kojima su i djelatnici Plinacra do petka 12. svibnja prezentirat će aktualnosti u plinskom sektoru Hrvatske i svijeta, odnosno upoznavati se s ključnim smjernicama njegova budućeg razvoja.

Na otvaranju konferencije, odnosno u njezinu uvodnom dijelu, u ime Plinacra okupljene je pozdravila Daria Krstičević, članica Uprave. Tom prigodom osvrnula se na izazove s kojima su se dionici plinskog gospodarstva susreli protekle godine te je sa zadovoljstvom istaknula kako je zahvaljujući dugogodišnjem predanom radu i strateškom promišljanju hrvatski plinski transportni sustav, uključujući i LNG terminal i podzemno skladište plina, bio dio rješenja problema uzrokovanog ruskom agresijom na Ukrajinu i čimbenik stabilnosti opskrbe plinom za Hrvatsku i zemlje u okruženju.

image

Daria Krstičević

U tom kontekstu, istaknula je kako su za plinovod Zlobin – Bosiljevo kojim će se povećati transportni kapacitet već sklopljeni ugovori za cijevi i opremu te da je u tijeku prethodno savjetovanje za izvođenje radova. U nastavku govora predstavila je projekte koje Plinacro razvija u cilju osiguravanja energetske stabilnosti zemalja u okruženju. Riječ je o projektima povećanja transportnih kapaciteta u smjeru Slovenije i Mađarske, s naglaskom na plinovodima Lučko-Zabok-Jezerišće-Sotla i Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica.

Istaknula je kako Plinacro radi i na povezivanju hrvatskog plinskog transportnog sustava na južni plinski koridor putem Jonsko-jadranskog plinovoda, a paralelno radi i na projektu povezivanja s BiH preko Južne interkonekcije te razvija i druge projekte koji omogućavaju povećanje energetske neovisnosti.

– Nedvojbeno je da će se ovim projektima otvoriti i mogućnost da Hrvatska, od zemlje proizvođača i krajnjeg uvoznika prirodnog plina, postane tranzitna zemlja i značajan sudionik u trgovini prirodnim plinom za zemlje u okruženju. Plinacro, kao i uvijek dosad, aktivno sudjeluje i predano radi na ostvarenju tih ciljeva. Vezano uz  razvoj sustava i buduće uloge Plinacra u zelenom gospodarstvu – naglasila bih kako aktivno pratimo tehnologije transporta i primjene vodika i ostalih dekarboniziranih plinova te u tom kontekstu razvijamo naše projekte – zaključila je Krstičević.

U nastavku skupa dopredsjednik i izabrani budući predsjednik Međunarodne plinske unije, Andrea Stegher, održao je pozvano predavanje na temu Prirodni plin: energetski stup za rješavanje energetske trileme, a potom je uslijedila panel diskusija na kojoj su sudjelovali tehnički direktor LNG Hrvatska Ivan Fugaš, član Uprave INA-e Marin Zovko te članica Uprave Plinacra Daria Krstičević. Glavne teme panela bile su nužnost diversifikacije i ulaganja u nove infrastrukturne projekte koji bi osigurali potporu energetskoj tranziciji te ulaganja u nove izvore plina, uključujući i nove ‘zelene‘ i niskougljične plinove.

I ove godine djelatnici Plinacra aktivno sudjeluju na ovom središnjem stručnom skupu plinskog gospodarstva kao panelisti, autori i koautori  stručnih radova.

18. travanj 2024 04:33