Ukratko
StoryEditor

Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala

19. Srpanj 2024.
Brod Tristar Ruby, tvrtka MVM CEEnergy Croatia, LNG Terminal Krkfoto Lng Hrvatska

Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta ‘Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal‘,  potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva. Njime je predviđen daljnji razvoj plinskog transportnog sustava kojim će se plin s terminala transportirati prema drugim državama.

Potpisali su ga ministar gospodarstva Ante Šušnjar i predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar.

Plinovod Omišalj-Zlobin spojit će se tako s plinovodima Zlobin-Bosiljevo, Bosiljevo-Sisak i Kozarac-Sisak te će činiti glavni evakuacijski plinovod koji povezuje LNG terminal na Krku sa zemljama srednje i istočne Europe i s Ukrajinom.

Predviđena je i izgradnja plinovoda Lučko-Zabok kojim će se povećati protok plina s LNG terminala prema Sloveniji. Izgradit će se četiri plinovoda ukupne duljine od 216 km, a ukupna vrijednost projekta iznosi 533 milijuna eura bez PDV-a.

Ministar Šušnjar istaknuo je kako je povećanje kapaciteta LNG terminala ključno za pozicioniranje Hrvatske kao međunarodnog energetskog čvorišta.

Naglasio je da će se realizacijom projekta dodatno osigurati energetska neovisnost Hrvatske kao i kontinuitet te sigurnost opskrbe prirodnim plinom kućanstava i poslovnih subjekata na teritoriju RH, ali i drugih članica Europske Unije.

- Ovakvi projekti idu u prilog pozicioniranja Hrvatske kao međunarodnog energetskog čvorišta, a važno je naglasiti i razvoj buduće dekarbonizirane infrastrukture kojom će, između ostalog, svi veći interkonekcijski i transportni plinovodi biti spremni za transport vodika - rekao je Šušnjar.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar rekao je da se projekt izgradnje plinovoda financira iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost za ‘Jačanje plinske infrastrukture‘.  Riječ je, naveo je, o izgradnji četiri plinovoda: Zlobin – Bosiljevo duljine 58 kilometara, Bosiljevo – Sisak duljine 101 kilometar, Kozarac – Sisak duljine 21 kilometar i  Zabok – Lučko duljine 36 kilometara kojima će se omogućiti povećanje kapaciteta LNG-terminala na otoku Krku i transport 6,1 milijardu kubika plina godišnje prema hrvatskim potrošačima, te prema Mađarskoj i Sloveniji.

- Zahvaljujući na vrijeme poduzetim pripremnim aktivnostima i ishođenim građevinskim dozvolama mogu istaknuti da smo već započeli izgradnju plinovoda Zlobin Bosiljevo i da pokrećemo javne natječaje za cijevi, opremu, te radove za preostala tri plinovoda. S naše strane učinili smo sve potrebno da se, unatoč izuzetno kratkim  planiranim rokovima izgradnje, poslovi privedu kraju sredinom 2026. godine - naglasio je Arar.    

07. rujan 2024 10:27