Ukratko
StoryEditor

Pouzdani i učinkoviti sustavi za podatkovne centre

05. Svibanj 2023.
Tvrtka Eccos vodeća je u području izrade centralnih nadzorno-upravljačkih sustava za podatkovne centre, a svoje poslovanje uspješno širi na njemačko tržište

Velike količine podataka koje se generiraju svakodnevno unutar neke tvrtke stavljaju je pred izazov sigurnog i efikasnog upravljanja tim podacima. Podatkovni centri čine srž poslovanja svake tvrtke ili institucije te omogućuju sigurnu pohranu podataka i njihovu neprekinutu obradu i distribuciju.

Kako bi podaci bili sigurno smješteni u centru, potrebno je osigurati kontrolirane uvjete centra (temperaturu, vlažnost i sl.), pričuvne sustave napajanja te instalirati sustave tehničke zaštite (videonadzor, protuprovala, kontrola pristupa) i sustave za detekciju, dojavu i gašenje požara za dodatnu razinu sigurnosti objekta.

Ključ u ruke

Eccos izvodi rješenja za sustave podatkovnih centara po principu ‘ključ u ruke‘. Osim savjetovanja pri odabiru rješenja, projektiranja i izvedbe projekta podatkovnih centara te usluga održavanja instaliranih sustava, Eccos nudi kompletni centralni nadzorno-upravljački sustav (CNUS) za podatkovni centar. Sustav distribucije i praćenja kvalitete električne energije, distribucija električnog opterećenja i podjela troškova, grijanje, ventilacija i klimatizacija, praćenje okoline i sustavi tehničke zaštite integrirani su u jedinstvenu središnju računalnu nadzornu platformu.

CNUS objedinjuju sve električke i elektroničke sustave nekog objekta i osigurava centralizaciju cjelokupnog nadzora objekta na jedinstvenom grafičkom sučelju, pojednostavnjeno održavanje i korištenje, automatizaciju upravljanja te mobilnost operatera. S obzirom na to da tri posto globalne potrošnje energije čini potrošnja podatkovnih centara (Data Centre Magazine) potrebno je voditi brigu o tome da je podatkovni centar energetski učinkovit. Upravo praćenje potrošnje električne energije omogućava detektiranje najvećih potrošača i njihovo optimiranje, što također rezultira smanjenjem troškova.

Suradnja s najvećim svjetskim investitorima

Tvrtka APIS IT, osim razvoja i održavanja informacijskih sustava, korisnicima nudi i mogućnost smještaja informacijske infrastrukture i podataka u dva podatkovna centra koji udovoljavanju svim zahtjevima TIER 3 standarda. Eccos je izveo radove na APIS IT podatkovnom centru koji su obuhvatili različite aktivnosti.

Rekonstrukcija i nadogradnja podatkovnog centra bila je kompleksna i tehnički zahtjevna, budući da su obuhvaćeni građevinsko-obrtnički radovi, strojarske instalacije, elektrotehničke instalacije – jake struje i slabe struje, instalacija protupožarnih sustava, tehničke zaštite i centralnog nadzorno-upravljačkog sustava te inženjerske usluge izrade projektne dokumentacije. Ključno je bilo osigurati neprekinuti rad ili minimalni broj prekida svih infrastrukturnih sustava i IKT opreme uz gašenje i demontažu nepotrebnih ili dotrajalih sustava.

Također, Eccos je već godinama izvozno orijentiran te je prisutan na tržištima svih susjednih zemalja. Na njemačkom tržištu prisutan je preko svoje tvrtke Deccos GmbH, koja prije svega pruža inženjerske usluge, usluge puštanja u pogon i usluge servisa u industriji za automatizacijsku i pogonsku tehnologiju te distribuciju energije i sve s time povezane djelatnosti u zgradarstvu, industriji i energetici. Deccos trenutačno sudjeluje u realizaciji projekata izgradnje velikih podatkovnih centara u Frankfurtu, gdje projektira i izvodi BMS (building management system) i PMS (power management system) sustave za centar.

Pri izgradnji ili opremanju podatkovnog centra bitno je odabrati pouzdanog partnera, a da bi podatkovni centar bio pouzdan, stabilan i visoko dostupan, potreban je interdisciplinarni pristup kakav nudi Eccos. S potpunim rješenjima po načelu ‘ključ u ruke‘ te podršci i rješenjima u ICT-u, energetici, klimatizaciji, ventilaciji i grijanju, arhitekturi i sigurnosnim sustavima Eccos iza sebe ima brojne uspješno odrađene projekte, a sudjeluje i u realizaciji projekata podatkovnih centara za najveće svjetske investitore.

18. travanj 2024 01:28