Ukratko
StoryEditor

Turistički novinari u Kutjevu: I biciklom se može u berbu

02. Ožujak 2019.

Mogu li vinari kutjevačkog kraja ubrzati i cjelokupni razvitak tog kraja pokušali su novinari okupljeni u Zboru turističkih novinara pri Društvu novinara Hrvatske doznati u dvodnevnoj posjeti kraju kojeg su mnogi već nazvali svjetskom prijestolnicom graševine.

Imena poput Krauthakera, Enjingija, Galića, ali i ostalih već su ostavila itekakav trag u hrvatskoj gastro ponudi, ali i mnogo šire. Uz naravno vinariju u Kutjevu čiji dvorac odnedavno blista svojim novim izgledom i uređenošću. Nastao na ostacima cistercitske opatije, a posebno napreduje u doba cistercita, isusovaca i obitelji grofova Turković danas je obnovljen i registriran kao Hotel baština klupskog tipa. Tu je i najstariji vinski podrum u Hrvatskoj i cijeloj jugoistočnoj Evropi iz 1232.godine u kojemu je prema predaji boravila i carica Marija Terezija 1741. godine.

Da nema velikih tajni u proizvodnji vina potvrdio je i Vlado Krauthaker čija vina su se već udomaćila i u evropskim restoranima. Treba samo steći iskustvo, raditi i imati malo sreće. Tim je putem krenuo i Josip Galić sa relativno malim iskustvom u vinarstvu, ali potpuno novim pravcem. Izgradio je najmodernije postrojenje temeljeno na vrhunskim tehnologijama i već velikim koracima kreće prema samom vrhu.

Novost na području kod ponude paket aranžmana je biciklistička berba grožđa u kojoj sudionici dolaze biciklima u vinograd, beru grožđe, prerađuju ga, te ostavljaju u podrumu kod vinara kako bi nakon nekog vremena ponovno došli po svoje personalizirano vino.

Ono što ponajviše nedostaje su smještajni kapaciteti i bolja povezanost sa autocestom, kaže Josip Budimir, mladi gradonačelnik Kutjeva. Ne treba nam neki veliki hotel već mali objekti poput Schonblicka ili Akademije graševine koji za sada jedino mogu ugostiti turiste čije brojke dolazaka rastu. Za dvije godine trebala bi započeti i izgradnja brze prometnice koja bi taj kraj spojila sa autocestom i sigurno doprinjela razvitku cijele županije.

25. svibanj 2024 23:20