Ukratko
StoryEditor

Uz nepovratna sredstva iz EU fondova u središnjoj Hrvatskoj niču novi poduzetnički inkubatori

07. Listopad 2022.
Poslovno-tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije

U okviru Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.‘ alocirano je 213 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekte koji stvaraju povoljno okružje za razvoj poduzetništva

EU fondovi zamišljeni su kao instrumenti koji podupiru provedbu pojedine politike Europske unije u zemljama članicama. Jedna od najvažnijih politika je kohezijska politika, za koju je Europska unija u proteklom financijskom razdoblju izdvojila 376 milijardi eura. Operativnim programom ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.‘ definirana su područja koja se mogu financirati putem EU fondova, a među prioritetima je i jačanje poslovne konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, za koju je u proteklom financijskom razdoblju osigurano gotovo 1,3 milijarde eura. Da bi se osiguralo povoljno okružje za razvoj poduzetništva, alocirano je ukupno 213 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Zagorski inkubator

Potporu poduzetnicima za realizaciju ideja i razvoja odlučila je pružiti Krapinsko-zagorska županija, i to uspostavom Poslovno-tehnološkog inkubatora. S ciljem jačanja tehnološki umjerenih malih i srednjih poduzetnika i pomoći malim poduzetnicima i obrtnicima u početnoj fazi rasta i razvoja, sagrađen je objekt površine 2040,29 m2 s 28 opremljenih funkcionalno-prostornih jedinica.

– Poslovno tehnološki inkubator Krapinsko-zagorske županije središnje je mjesto za poticanje razvoja gospodarstva. Ovo nije samo mjesto za razvoj poduzetnika početnika već i poduzetnika u fazi rasta i razvoja koji se suočavaju s razvojem novih ideja i projekata kojima će se mentorskim i savjetodavnim uslugama i zajedničkom suradnjom pružiti potpora u realizaciji njihovih ideja i izradi simulacije varijantnih rješenja – izjavio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan, prilikom otvaranja inkubatora te dodao da se u inkubatoru planira omogućiti razvoj tehnoloških startupova i umjetne inteligencije, koja je jedna od najvažnijih tehnoloških trendova današnjice.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je gotovo 30 milijuna kuna, a nepovratna sredstva iznosila su 19,99 milijuna kuna.

Tesla kao inspiracija

Pozitivan primjer slijedi i Grad Karlovac, koji do kraja 2023. godine planira sagraditi i opremiti ‘Nikola Tesla poduzetnički centar‘, a za koji je putem Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 23,18 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Poduzetnički centar ukupne površine 3920 m2 bit će inspiriran likom, djelom, životom, obrazovanjem i dostignućima Nikole Tesle. Prizemlje objekta bit će opremljeno i-kioskom za registraciju korisnika centra, recepcijom, spremištem s 3D pisačem i 3D skenerom te ‘chill out zonom‘.

Prvi kat bit će opremljen s 12 radnih jedinica i prezentacijskim prostorom s videozaslonom, a drugi kat bit će opremljen salom za sastanke, prezentacije i radionice s rotirajućim i fokus-kamerama za online sastanke i prezentaciju, mikrofonima, mobilnom pametnom pločom, projektorom i rolo-platnom. Usto, poduzetnicima s područja Karlovačke županije omogućit će se stručna i savjetodavna pomoć, edukacija i moderan coworking prostor.

Projekt Velike Gorice

Strateški projekt uspostave poduzetničkog inkubatora ‘VG Poduzetnički inkubator‘ provest će i Grad Velika Gorica, koji 10. listopada počinje graditi prostor koji će se prostirati na 2031,50 m2. Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU fondova u vrijednosti od 21,3 milijuna kuna, a za početak imat će mjesta za 30 poduzetnika.

Navedeni projekti otvaraju priliku budućim poduzetnicima za uspješan početak poduzetničkih pothvata, a istodobno pridonose pozitivnoj poduzetničkoj klimi s tendencijom rasta i razvoja gospodarstva, kako na lokalnoj i regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini. 

 

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja nepovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr.

22. travanj 2024 00:47