Zeleno i digitalno
StoryEditor

Papirnate slamke ipak štetnije od plastičnih, i za ljude i okoliš

29. Kolovoz 2023.
Papirnate slamke, slamke

Papirnate slamke su štetne i možda nisu bolje za okoliš od plastičnih verzija, upozoravaju istraživači. Pa je li moguće? Šatro ekološke papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne kemikalije zaključuje se u prvoj takvoj analizi koju su proveli belgijski istraživači. Naime, oni su testirali 39 marki papirnatih slamki na skupine sintetskih kemikalija poznatih kao poli-i perfluoroalkilne tvari (PFAS).

Sintetske kemikalije su pronađene u većini testiranih slamki a najčešće su bile u slamkama izrađenima od papira i bambusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u Food Additives & Contaminants. Te kemikalije, PFAS, se koriste za izradu svakodnevnih proizvoda, od odjeće do neprianjajućih tava. Međutim, oni su potencijalno štetni za ljude, divlje životinje i okoliš. Razgrađuju se jako sporo  i mogu postojati tisućama godina u okolišu, što je svojstvo koje ih je dovelo do toga da su poznate kao ‘vječne kemikalije‘.

Te vječne kemikalije se povezuju s brojnim zdravstvenim problemima uključujući manju porođajnu težinu, bolesti štitnjače, povećanu razinu kolesterola, oštećenje jetre, rak bubrega i rak testisa.

- Slamke izrađene od biljnih materijala, kao što su papir i bambus, često se reklamiraju kao održivije i ekološki prihvatljivije od onih izrađenih od plastike. Međutim, prisutnost PFAS-a u ovim slamkama znači da to baš i nije točno - kaže istraživač dr. Thimo Groffen, znanstvenik za zaštitu okoliša sa Sveučilišta u Antwerpenu, koji je uključen u ovu studiju.

Veliki broj zemalja je već zabranio plastične slamke kao i prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, baš kao i Hrvatska, dok su biljne alternative dobile prednost nad plastikom.

Nedavna studija otkrila je PFAS u biljnim slamkama za piće u SAD-u. Dr. Groffen i kolege željeli su saznati vrijedi li isto i za one koji se prodaju u Belgiji. Kako bi to dodatno istražili, istraživački tim je kupio 39 različitih marki slamki napravljenih od pet materijala - papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike. Slamke, koje su uglavnom nabavljene iz trgovina, supermarketa i restorana brze hrane  su prošle dvije runde testiranja na PFAS. Većina marki (27/39, 69%) sadržavala je PFAS, s ukupno otkrivenih 18 različitih PFAS-ova.

Najvjerojatnije je da su papirnate slamke sadržavale PFAS, a kemikalije su otkrivene u 18/20 (90%) testiranih marki. PFAS su također otkriveni u 4/5 (80%) marki slamke od bambusa, 3/4 (75%) marki plastičnih slamki i 2/5 (40%) marki staklenih slamki.

Jedino gdje nisu otkriveni su čelične slamke.

Najčešći PFAS, perfluorooktanska kiselina (PFOA), globalno je zabranjen tek od 2020. godine. Također su otkrivene trifluoroctena kiselina (TFA) i trifluorometansulfonska kiselina (TFMS). To su  PFAS-ovi ‘ultrakratkog lanca‘ koji su visoko topljivi u vodi te stoga mogu iscuriti iz slamki u piće.

Nije poznato jesu li PFAS slamkama dodali proizvođači radi vodonepropusnosti ili je to rezultat kontaminacije. Potencijalni izvori kontaminacije uključuju tlo u kojem su rasli biljni materijali i vodu korištenu u procesu proizvodnje. Međutim, prisutnost kemikalija u gotovo svakoj marki papirnate slamke znači da je u većini slučajeva kemikalija korištena kao vodoodbojni premaz, kažu istraživači.

Eto, ostale nam samo čelične slamke do neke fotografije kornjače s čeličnom slamkom u nosu.

28. travanj 2024 18:08