Zeleno i digitalno
StoryEditor

Podržimo održivo: Održivost kreće od mene – napokon možemo pratiti vlastiti CO2 otisak, a banke mogu pomoći poslovnim korisnicima da učine isto

23. Kolovoz 2024.
Franziska Golenhofen

Održivo življenje, to jest, davanja svog doprinosa smanjenju negativnih učinaka na okoliš danas je jednako imperativ za pojedinca koliko i za gospodarstvo.

Za organizacije, klimatski rizik postaje isti kao i kreditni rizik, što znači da potrebu za transparentnošću o ekološkom otisku tvrtki više nije benefit, već potreba i nužnost, što potiču i politike EU-a kao što je Direktiva o korporativnom izvješćivanju o održivosti.  Međutim, kada sve svedemo na pojedinca, iako je puno nas odlučilo biti ekološki odgovorno, često ne znamo koliko smo uspješni u vođenju održivijeg života.

Bolji uvid u ekološki utjecaj kupovnih navika pojedinca omogućuje Visa indeks održivosti. Uz pomoć ovoga alata svatko od nas može postati svjesniji svojih odluka i njihovog utjecaja na okoliš.

– Visin prošireni portfelj rješenja usmjerenih na održivost podržava niz mogućnosti za održivu trgovinu i potrošnju. Nastojimo ubrzati prijelaz na gospodarstvo s niskim emisijama udjela ugljika čime omogućujemo vlasnicima kartica, trgovcima, financijskim institucijama i vladama da usvoje održivije izbore. Vjerujemo da je u središtu ove tranzicije protok novca što pokazuje da na raspolaganju imamo sve veći izbor rješenja koja omogućuju održivu potrošnju. Visa podržava promjene ekosustava, kroz alate koji osnažuju transparentnost poslovanja  i usmjeravaju ponašanje prema održivoj potrošnji – izjavila je Franziska Golenhofen, viša menadžerica Global Sustainability Solutions tima u Visi.

Banke mogu koristiti Visa Indeks održivosti kako bi korisnicima svojih kartica olakšale donošenje održivijih svakodnevnih odluka, a mogu ga koristiti i banke za svoje korporativne klijente korisnike poslovnih karticama.

Tri glavna koraka koja Visa želi ubrzati svojim rješenjima za održivost i Visa podatkovnim mogućnostima su:

Podizanje svijesti i edukacija praćenja ugljičnog otiska

Visa može koristiti podatke o transakcijama naših kupnji za izračun ugljičnog otiska. Alat može procijeniti koliko je ugljičnog dioksida emitirano kao rezultat transakcije/kupnje, dajući tako korisnicima kartica mogućnost praćenja i podizanja svijesti o vlastitom ugljičnom otisku.

Personalizirane preporuke

Analizirajući navike potrošača i radeći s partnerima koji pružaju rješenja kao što je ecolytiq, kupac može vidjeti personalizirane preporuke za održivije alternative na temelju svojih potrošačkih navika. Na primjer, ako redovito kupujemo proizvode s visokim ugljičnim otiskom, alat može preporučiti slične proizvode koji su ekološki prihvatljiviji, imaju manji otisak ili dolaze iz održivih izvora.

Poticanje promjena ponašanja

Cilj Vise je omogućiti preusmjeravanje potrošnje prema održivijim opcijama, stoga s ovim rješenjima Visa želi pomaknuti korisnike sa svijesti na akciju, zatvarajući dobro poznati „jaz između namjere i akcije“.  Pružajući konkretne podatke i alternative, motiv je preispitati svoje potrošačke navike i donijeti odluke koje su bolje za okoliš.

Stoga su Visa rješenja za održivost postavljena na način da pomognu pojedincima i tvrtkama da procijene svoj ugljični otisak i omoguće smanjenje njihovog utjecaja na okoliš. Visa tim za rješenja za održivost dostupan je i putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..  

Smanjenje negativnih utjecaja na okoliš, to jest Transformacija na djelu krovna je tema ovogodišnje konferencije Podržimo održivo 9. i 10. rujna u Zagrebu. Kao platinasti partner, Visa će na pozornicu najznačajnije domaće konferencije o održivosti za poslovni svijet dovesti Franzisku Golenhofen koja će govoriti na temu Održivost je timski sport i kako banke i tvrtke mogu ući u akcijski način stvaranja vrijednost za kupca o održivosti.

Sudionici će imati priliku učiti od tvrtki koje se uz pomoć inovacija uspješno prilagođavaju novim zahtjevima tržišta i propisima.

Konferenciju su dosad podržali ERSTE kao zlatni partner, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao srebrni, INA i NEXE kao brončani partner te Europska investicijska banka, Europska komisija i Ministarstvo financija Republike Hrvatske kao institucionalni partneri.

Više informacija o programu i predavačima dostupno je na stranicama HGK Podržimo održivo.

 

image

Podržimo održivo

foto
16. rujan 2024 13:31