Život
StoryEditor

Domaći gamerski brend White Shark daje 100 tisuća dolara za spas morskih pasa

30. Ožujak 2023.
Lets care about each other White Shark

Domaći ‘gamerski‘ brend White Shark potpisao je trogodišnji ugovor s jednom od najvećih svjetskih organizacija za zaštitu okoliša, International Union for Conservation of Nature (IUCN) s ciljem zaštite mora, oceana a prije svega morskih pasa. ‘Let’s care about each other‘ naziv je trogodišnjeg projekta kroz koji će White Shark donirati 100 tisuća dolara za zaštitu morskih pasa.

Iza brenda White Shark stoji Stjepan Šmit, vlasnik tvrtke Šmit Electronic, koja je distributer White Shark gaming periferije, te SBOX  uredske i računalne opreme. Šmit je predstavljajući projekt rekao kako se ideja dugo rađala te da je bilo logično da naprave nešto vezano uz zaštitu morskih pasa s obzirom na samo ime brenda.

- Prošle godine je pokrenuta inicijativa, a kada smo u nju uključili i profesora Alena Soldu, sve se pokrenulo. Morski psi su ugroženi i u svijetu i u Mediteranu pa ova inicijativa itekako ima smisla. Cilj nam je uz samu zaštitu i educirati naše mlade kupce i korisnike o važnosti zaštite okoliša pa i morskih pasa, naučiti ih nešto o njihovim specifičnostima i pokušati doprinijeti zaštiti tih životinja, ali i okoliša općenito – rekao je Šmit i dodao kako osim zaštite morskih pasa planiraju podržavati i sve akcije čišćenja svojih ambasadora.

Na predstavljanju ove hvale vrijedne inicijative Šmit je okupio zanimljivu ekipu ambasadora ovog projekta koji će svaki na svoj način pomoći u zaštiti morskih pasa, mora ali i prirode. Glavni ambasador iz znanstvene zajednice je dr. sc. Alen Soldo, profesor na fakultetu oceanografije u Splitu i najveći znanstveni autoritet za morske pse u Mediteranu, autor mnogobrojnih članaka, ali i knjige o morskim psima. Kako on navodi u svojim radovima, u Jadranskom moru živi 60 vrsta morskih pasa, od kojih je 70 posto  ugroženo, a tri vrste su u zadnjih nekoliko desetljeća nažalost izumrle.

Soldo je naglasio kako je iznimno zadovoljan što je ovakva akcija stigla s domaće strane, što je kaže on, prilično neočekivano, ali da je zbog toga jako ponosan.  Rekao je kako je percepcija oko morskih pasa pogrešna, da se oni boje ljudi više nego mi njih te da je film Ralje negativno utjecao na sliku o morskim psima.

Vanja Pleteš, svjetski prvak u ronjenju na dah ispričao je priču o tome kako je zavolio more i ronjenje te kako ga je to povezalo s mnogim eko akcijama na koje se rado odaziva, dok je Domagoj Jakopović, poznatiji kao Ribafish rekao od kuda dolazi njegova ljubav prema ekologiji te kako je njegov projekt Rok-otok dodatno pojačao tu ljubav.

- Kroz projekt smo shvatili da djeca ne znaju mogao o ekologiji pa smo kroz projekt uz predavanja o sportu, zdravom životu i kvalitetno provedenom vremenu između roditelja i djece ubacili i dio o ekologiji. Kroz četiri godine 6000 klinaca je prošlo kroz naše prste i osim teorije svi su i čistili te plaže i učili da se treba brinuti o planetu – rekao je Riba.

Mirko Krstičević, glazbenik i autor pjesme ‘Da mi je biti morski pas‘, te jedan od ambasadora  ispričao kako je sama pjesma nastala dok je Miro Odak, glazbenik, ekološki aktivist i teta u vrtiću rekao kako djeci od malena treba usaditi neke vrijednosti  vezane uz očuvanje okoliša te da se uvijek rado odaziva na ovakve plemenite akcije.

21. travanj 2024 08:01