Život
StoryEditor

EU sud odlučio: ‘Pablo Escobar‘ ne može biti brend

17. Travanj 2024.
foto Getty Images/istockphoto

Ime Pabla Escobara, zloglasnog šefa kolumbijskog narko kartela, ne može se koristiti kao robna marka za dobra i usluge u Europskoj uniji, presudio je u srijedu Opći sud EU-a u Luxembourgu. Sud je obrazložio da se to ime povezuje s trgovinom droge, kriminalom i ljudskom patnjom te da ga ne treba štititi zakon o intelektualnom vlasništvu.

Odluka je donesena nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku, podnijela zahtjev 2021. godine Uredu Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) za registraciju imena Pabla Escobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtjev jer je smatrao da je znak suprotan ‘prihvaćenim moralnim načelima‘. U odluci se navodi da, iako Escobar nikada nije kazneno osuđen, njegovo pravo na pretpostavku nevinosti nije prekršeno jer se on diljem svijeta doživljava kao simbol ‘gangsterizma‘ i organiziranog kriminala odgovornog za mnoge zločine.

Escobara je policija ubila 1993. godine u Medellinu kada je imao 44 godine. Osnovao je kartel Medellin i zaradio milijarde švercanjem kokaina u SAD. Navodno je odgovoran za smrt tisuće ljudi. Na ovu je odluku moguća žalba na najvišem europskom sudu - Europskom sudu pravde (ECJ).

17. svibanj 2024 18:10