Život
StoryEditor

House of Dragon: Duolingo poziva korisnike da uče valirijski

25. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Partnerstvo producenata, David J. Petersona i Duolinga nastavlja se i uoči premijere prequela Game of Thronesa

Prije ravno tri godine, aplikacija za učenje stranih jezika – Duolingo, objavila je da valirijski (valyrian) uči čak 1,2 milijuna njihovih korisnika kojima na raspolaganju stoji preko dvije tisuće riječi, ali i mogućnost da sudjeluju u haiku natjecanju na dothrakiju i valyrianu.

Riječ je, dakako, o jezicima koje je za seriju Igra prijestolja izmislio američki lingvist David J. Peterson, a koji su se na Duolingu pojavili tijekom najveće popularnosti serijala.

Partnerstvo producenata Igre prijestolja, David J. Petersona i Duolinga nastavlja se i dalje, a kako su objavili u svom priopćenju, platforma je tečaj podebljala s 150 novih riječi. Ta novost stigla je paralelno s objavom novog trailera za seriju House of Dragon (Zmajeva kuća) čija se radnja odvija dvjestotinjak godina prije zbivanja u sagi Game of Thrones.

Rečenice na valirijskom

No, za razliku od te popularne sage u kojoj je tečnim valirijskim govorila Daenerys Targaryen, u Zmajevoj je kući taj fantasy jezik živ i govori ga mnogo više likova. Peterson se, kako je izjavio američkim medijima, nada da će serija trajati duže od jedne sezone pa da će tako još više korisnika poželjeti naučiti ovaj izniman jezik.

Dotad, osim što fanovi na Duolingu mogu naučiti nove riječi, mogu i nove rečenice. Točnije, u tečaj je uključeno čak 700 rečenica koje su direktno povezane s radnjom Zmajeve kuće, a tijekom prikazivanja će, kako se nadaju, povećati i tu brojku. Inače, serija Zmajeva kuća na platformi HBO zaigrat će 21. kolovoza.

Prva će sezona sadržava deset epizoda čiji se produkcijski budžet procjenjuje na 20 milijuna dolara po epizodi što je dvostruko više od prosječnog budžeta epizoda Igre prijestolja.

29. travanj 2024 09:24