Život
StoryEditor

Kraljičin jubilej donijet će trgovcima i ugostiteljima šest milijardi funti

03. Lipanj 2022.

Dvije milijarde potrošit će se u trgovinama s hranom i pićima, a tri u pubovima, barovima i restoranima, dok će 600 milijuna biti potrošeno na suvenire i dekoraciju

Najdugovječnija vladarica u britanskoj povijesti, kraljica Elizabeta svoj platinasti jubilej obilježava dosad neviđenom četverodnevnom svečanošću. Proslava punih 70 godina na tronu, privukla je milijune britanskih, ali i svjetskih obožavatelja monarhije koji će, osim sudjelovanja u svečanostima, ostaviti priličnu svotu lokalnim prodavačima, ugostiteljima i turističkim djelatnicima.

Prema procjeni Guardiana, tijekom proslave tog jedinstvenog jubileja, njihove će se kase podebljati za šest milijardi funti. Od tog iznosa, dvije milijarde će se potrošiti samo na kioscima ili trgovinama koji prodaju hranu i pića, pubovi, barovi i restorani mogli bi očekivati prodaju u ukupnom iznosu od tri milijarde funti, dok će 600 milijuna biti potrošeno na suvenire i dekoraciju.

Kratkoročno povećanje

Platinasta obljetnica neće se samo slaviti na ulicama već i u domovima, pa su tako prodavači setova posuđa ili pak stalaka za torte zabilježili četverostruki rast prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Zanimljivo, to svečano ozračje nije zaobišlo ni kućne ljubimce, pa su i pet shopovi zabilježili povećanje prodaje prigodnih, party zalogaja za pse i mačke. No, jubilej će samo kratkoročno povećati potrošnju koja bi sigurno bila i znatno veća da već cijene energenata, hrane i, generalno, troškova života nisu pogodile kućne budžete Britanaca.

Iako je potrošačko samopouzdanje u Britaniji, ali i u ostatku svijeta, znatno niže zbog stopa inflacije i najava još većeg rasta cijena, tijekom četiri svečana dana, svijet si je odlučio dati oduška i ovaj jedinstveni jubilej proslaviti kako spada.

25. travanj 2024 13:22