Život
StoryEditor

Prodaje se milijardu dolara vrijedna umjetnička kolekcija suosnivača Microsofta

27. Rujan 2022.

Kolekcija Paula Allena sadrži ukupno 150 djela čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje od 1,5 milijuna do 120 milijuna dolara

Osim što je kao suosnivač Microsofta poznat po svojom impresivnoj karijeri, Paul Allen je bio jedan od najvećih kolekcionara vrhunskih umjetničkih djela. Njegova kolekcija, čija se vrijednost procjenjuje na vrtoglavih milijardu dolara, naći se na aukciji kuće Christie's i to početkom studenoga.

Kako izvještava Business Insider, u prodaji će se tako naći umjetnička djela suvremenih, ali i klasičnih slikara i kipara, neka stara i više od pet stotina godina. Kolekcija nazvana 'Visionary: The Paul G. Allen Collection' sadrži ukupno 150 djela čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje od 1,5 milijuna do 120 milijuna dolara, a čitav će prikupljeni iznos, prema želju Paula Allena, biti doniran u filantropske svrhe.

Milijarder filantrop

Paul Allen je 2018., u dobi od 65 godina, preminuo od komplikacija izazvanih non-Hodgkinovim limfomom. Iako je Microsoft napustio nakon svađe s Gatesom 1983. godine, u milijardama je mogao uživati zahvaljujući udjelu u kompaniji koja je nedugo nakon njegovog odlaska postala pravi tehnološki div.

Budući da je bio ljubitelj umjetnosti, velik dio bogatstva ulagao je u kupovinu djela poznati umjetnika poput Moneta, Van Gogha, Seurata, O'Keefe i mnogih drugih.

– Kupujem ta djela jer ih doista volim… No, ona će nas nadživjeti. Ja sam samo njihov privremeni čuvar – kazao je svojedobno Paul Allen koji je u trenutku svoje smrti bio 27. najbogatiji čovjek na svijetu.

Osim udjela u Micorosftu u kojem je do 2000. bio član uprave, a kasnije savjetnik menadžmenta, Allen je posjedovao brojne nekretnine, impozantna umjetnička djela, NBA košarkaški klub Portland Trail Blazers  i NFL momčadi Seattle Seahawks te donirao preko milijardu i pol dolara.

18. travanj 2024 02:32