Život
StoryEditor

Sposobnost rješavanja problema je među najtraženijima kod poslodavca - kako im pokazati da ju imate?

31. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

U vremenima kada u poslovanjima brojnih tvrtki 'ne teče sve glatko' među potencijalnim kandidatima za novi posao traže se oni koji mogu ponuditi više od ostalih. Prije svega, to su oni koji među brojnim osobinama imaju vještinu rješavanja problema.

Istraživanje provedeno još 2019. među 3000 poslodavaca pokazalo je da njih više od 91 posto kod kandidata za posao traži one s vještinama rješavanja problema. Nijedna druga vještina na popisu od 20 opcija u anketi nije bila tako popularna, navodi Business Insider.

Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje za osobe koje traže posao budući da se ta osobina i često pojavljuje kao tražena u oglasima za posao, a između ostalog, i brojne tvrtke ističu da žele zaposliti ljude koji rješavaju probleme.

No, osim posjedovanja te vještine, za dobivanje posla iz snova, potrebno je i znati kako poslodavcu pokazati da ju posjedujete.

Kako se predstaviti na razgovoru?

Pokazivanje sposobnosti rješavanja problema nije samo stvar inteligencije. Kako piše Business Insider, za mnoge tvrtke pokazivanje sposobnosti rješavanja problema ne znači točan odgovor na pitanje s da ili ne, već pokazivanje jedinstvenog misaonog procesa. 

Inače, stručnjaci smatraju da je osoba koja ima sposobnost rješavanja problema netko tko može shvatiti dvosmislene situacije što uključuje kritičko razmišljanje i snalažljivost. Osim toga, svako rješavanje problema zahtijeva kreativnost, no treba uzeti u obzir i da postoje različiti tipovi ljudi koji probleme rješavaju na drugačiji način. Problemi su specifični, na primjer, neki su povezani brojevima, dok su neki konceptualni. Zato, da bi poslodavcu pokazali da imate sposobnost rješavanja problema, prvo morate prepoznati kakav ste tip u rješavanju problema, a potom i s kojim se tipom problema tvrtka susreće.

Primjerice, 'organizacijski orijentirane' osobe će možda dobro sastavljati tablice u Excelu, ali neće znati osmisliti marketinški plan ili strategiju razvoja.

Jedan od najboljih načina kojim se potencijalnom poslodavcu na razgovoru za posao može pokazati da posjedujete vještinu rješavanja problema, prema mišljenju stručnjaka McKinseya, je prikazivanje primjera iskustva, odnosno rješavanja problema s prošlih poslova. Važno je na razgovor doći spreman razgovarati o stečenim iskustvima i to na detaljan način, opisujući točne radnje koje su bile ključne za uspjeh, piše Business Insider.

Čak je i vrlo vjerojatno da će ispitivač na razgovoru pitati kandidata da podijeli izazov s kojim se suočio na svojem posljednjem poslu. Pri tome je ključno pokazati da ste tada imali više od jednog rješenja za specifičnu situaciju.

19. travanj 2024 09:13