Život
StoryEditor

Stupidni aktivizam: Prosvjednik nalijepio svoju glavu na djelo ‘Djevojka s bisernom naušnicom‘

28. Listopad 2022.
foto Shutterstock

Prosvjednici su uhićeni, a iz muzeja su oštro osudili uništavanje tvrdeći da je umjetnost bespomoćna

Kategoriju najvećih svjetskih bizarnosti (i stupidnosti) posljednjih tjedana pune vijesti o novim potezima aktivista – prolijevanju mlijeka u trgovinama (vegani) i uništavanju umjetničkih djela (zaštita okoliša). Potonjim se pridružila još jedna vijest o uništavanju kultnog djela Johannesa Vermeera ‘Djevojka s bisernom naušnicom‘. Naime, u haškom muzeju Mauritshuis u Haagu, nadobnu je aktivist odlučio zalijepiti svoju glavu na glavu djevojke sa slike, a na snimci objavljenoj na društvenim mrežama vidi se kako muškarac lijepi glavu na staklo dok ga drugi polijeva konzervom rajčice.

Bespomoćna i neprocjenjiva

Za sve one kojima nije jasno čemu ljepilo i čemu passata, na društvenim je mrežama stiglo objašnjenje.

- Kako se osjećate kad vidite da se nešto lijepo i neprocjenjivo uništava pred vašim očima? Osjećate se bijesno? Dobro. Gdje je taj osjećaj kad vidite kako se planet uništava? - objavili su aktivisti iz organizacije Just Stop Oil koji su prije gotovo dva tjedna bacili juhu od rajčice na sliku ‘Suncokreti‘, Vincenta Van Gogha, dok je druga, njemačka aktivistica, kako prenosi HypeArt, bacila pire krumpir na sliku Claudea Moneta.

Prosvjednici koji su kanili uništiti Vermeerovo djelo, nizozemska je policija privela, a iz muzeja je stiglo priopćenje da je ‘umjetnost bespomoćna te da osuđuju pokušaje da je se uništi, bez obzira na svrhu‘. I doista, koja je poanta boriti se protiv uništavanja nečeg ‘bespomoćnog i neprocjenjivog‘ (planeta) čineći to isto umjetnosti? Nije li tako ova vrsta aktivizma jednaka kao i ignorantni zlikovci protiv kojih se bore?

23. travanj 2024 14:35