Život
StoryEditor

Više od milijun eura za provedbu aktivnosti sigurnosti djece i mladih na internetu

18. Lipanj 2024.
Potpisivanje partnerstva na projektu

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) te partneri A1 Hrvatska i Sveučilište Algebra potpisali su danas u Osijeku ugovor o provedbi aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta. Projekt pod nazivom ‘SIC – CRO: Safer Internet Centre Croatia‘ vrijedan je više od milijun eura, od čega je 50 posto sufinancirano iz europskih fondova. Ovo mu je treće sufinanciranje iz fondova EU i odnosi se na razdoblje u idućih 18 mjeseci.

Ugovor su službeno potpisali Tomislav Ramljak, voditelj i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Dejan Turk, predsjednik Uprave A1 Hrvatska te izv. prof. dr. sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra. Cilj projekta je sveobuhvatnim informacijama o sigurnosti na internetu, obrazovnim resursima, alatima za podizanje javne svijesti te savjetovanjem građana pružiti potporu Nacionalnom centru za sigurniji internet Hrvatska (CSI).

– Naš cilj je jasan – pomoći svakom djetetu koje se suočava s online zlostavljanjem ili je u riziku da postane žrtva istog. Statistike su alarmantne. Ovaj projekt, čiji smo jedinstveni nositelji u Hrvatskoj po treći put predstavlja korak naprijed u našoj misiji. Ujedinit ćemo stručnjake, proširiti znanja i kapacitete te zajedno s partnerima raditi na osvještavanju djece, roditelja i svih koji su u radu u doticaju s djecom. Edukacija je ključna – pokazat ćemo im kako i kod koga tražiti pomoć. Zajedno ćemo učiniti internet sigurnijim mjestom za svakog korisnika – rekao je Tomislav Ramljak.

CNZD će kroz Centar za sigurniji Internet (CSI) i uz podršku partnera nastaviti kontinuirano pratiti internetske sigurnosne trendove i podizati svijest o rizicima za djecu i mlade kroz edukativne projekate, stručne skupove i ostale aktivnosti s ciljem osvještavanja o potencijalnim opasnostima interneta.

– Kao kompanija jako smo fokusirani na temu sigurnosti u online svijetu. To nije samo dio naše strategije nego nešto što kao kompanija doista ‘živimo‘ i prožeto je kroz sve sfere našeg poslovanja. Dokaz tome je naša kampanja #BoljiOnline, koju provodimo upravo s Centrom za sigurniji Internet, a i činjenica da je ovo treći EU grant koji smo dobili kao partneri za provedbu aktivnosti edukacije djece i mladih o ispravnoj i sigurnijoj upotrebi interneta. Nadamo se da ćemo našom suradnjom i aktivnostima doprijeti do mladih, njihovih roditelja i stručne javnosti te da ćemo nastaviti zajednički raditi na ostvarivanju boljeg online svijeta. Tehnologija je odlična stvar, kada je koristimo odgovorno – istaknuo je Dejan Turk.

– Sveučilište Algebra ponosni je partner ovog projekta. U sklopu njega naši će stručnjaci raditi na organizaciji edukativnih aktivnosti za škole, roditelje, djecu i mlade na temu odgovornog ponašanja na internetu, a u suradnji s partnerima razvit ćemo interaktivnu i stimulativnu online platformu, na kojoj će djeca kroz elemente igre moći učiti kako online svijet učiniti sigurnim za sebe i za svoje bližnje. Kroz zajedničke kampanje usmjerene podizanju svijesti o tome, koliko su online nasilje, socijalno isključivanje i drugi oblici povrede prava djece i mladih raširena pojava, s ćemo partnerima educirati širu javnost o ovom važnom izazovu modernog doba. Naši stručnjaci na katedri za kibernetičku sigurnost svojom će ekspertizom pomoći u projektnim aktivnostima koje za cilj imaju sprječavanje rizičnog ponašanja mladih i djece na internetu, dok će naši studenti kibernetičke sigurnosti sudjelovati u panelima za mlade, na kojima će se razgovarati o pozitivnim i negativnim online iskustvima, na osnovu čega će se formulirati preporuke mladih kako im stručnjaci mogu pomoći s kibernetičkim izazovima – rekao je izv. prof. dr. sc. Mislav Balković.

Pored aktivnosti koje planira provesti do 2026., CSI je predstavio i rezultate deShame 2 istraživanja koje se ovoga puta provelo pod nazivom „Kako internet koriste roditelji? Navike korištenje interneta i online aktivnosti roditelja učenika osnovnih i srednjih škola“. Osim što su utvrdili da više od polovice roditelja koji su sudjelovali u istraživanju jako rijetko ili nikad ne razgovara s djetetom o online sigurnosti niti postavljaju pravila o dječjem korištenju interneta, rezultati su pokazali kako svaki peti roditelj nema nikakav nadzor nad dječjim korištenjem mobitela/tableta prije spavanja dok svaki treći roditelj svom djetetu nije nikad zabranio korištenje određenih online sadržaje.

A1 Hrvatska i CSI platformom #BoljiOnline usmjereni su na edukaciju i digitalno opismenjavanje građana s ciljem stvaranja boljeg i sigurnijeg online okruženja za sve građane. Platforma je koncentrirana na četiri temeljna područja: sigurnost na internetu, odgovorno korištenje tehnologije, sprječavanje cyberbullyinga te edukaciju o lažnim vijestima. Također, kontinuirano provode brojne aktivnosti poput Škola odgovornog influensanja te Gen Z Akademija. U ožujku ove godine iznad A1 centra u Gajevoj ulici u Zagrebu otvoreno i prvo savjetovalište CSI-ja za pružanje besplatne stručne pomoći svima onima koji su se susreli s negativnom stranom online svijeta.

23. srpanj 2024 22:01