Život
StoryEditor

Vodeće aukcijske kuće otkazale dražbe slika ruskih umjetnika

17. Ožujak 2022.
Za umjetničko tržište nije samo problem što se ne prodaju djela ruskih umjetnika već i što iz igre ispadaju ruski tajkuni, jako dobri kupci na popularnim dražbama

Umjetničko tržište na paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu odlučilo je odgovoriti još jednim – otkazivanjem. Aukcijske kuće  Christie's, Sotheby's i Bonhams, kako prenosi Reuters, odlučile su otkazati sudjelovanje na londonskoj dražbi ruske umjetnosti 'Russian Art Week' zakazanoj za lipanj ove godine. Inače, aukcijske kuće dva puta godišnje (lipanj, studeni) sudjeluju u 'ruskom tjednu' budući da je on iznimno lukrativan – prodaju se izrazito vrijedna djela ruskih umjetnika, a kupci su najčešće Rusi, kolekcionari dubljeg džepa koji ne pitaju za cijenu. I dok Sotheby's nije objasnio razloge zbog kojih otkazuju prodaju ruskih djela, od odgovara iz Christie'sa da se naslutiti da odluka nema veze s otkazivanjem ruske kulture, odnosno protestu prema svemu što je rusko već su razlozi, prije svega, logističke prirode.

Bez ruskih tajkina

Kako je prenio Reuters, u Christie'su su izjavili da su prodaju otkazali zbog ratne nesigurnosti, ali i izuzetno kompleksne logistike i pravnih zahtjeva koji su usko u vezi s nametnutim sankcijama. Tako bi, primjerice, mogao biti problem naplatiti prodana djela – zbog sankcija, financijske transakcije su složenije, a nerijetko i nemoguće kako za ruske tako i za vlasnike prodanih umjetnina s adresom u zapadnom svijetu. Neki pravnici čak savjetuju kolekcionare da povuku ili uopće ne ulaze u 'dealove' s ruskim muzejima ili kolekcionarima, jer postoji opasnost da više neće moći do svojih djela, ali i da bi ih ruska vlada mogla izvlastiti. Iako je ruska umjetnost u ukupnim prihodima vodećih aukcijskih kuća sudjelovala s udjelom od svega jedan posto (ukupna prodaja u 2021. iznosila je 37,7 milijuna funti), na duže bi staze mogli bilježiti i mnogo veći gubitak, jer ne samo da iz igre ispadaju ruska djela već i ruski tajkuni koji su jako dobri kupci na popularnim dražbama. 

27. travanj 2024 17:43