Život
StoryEditor

Zbog slabog eura, američki kupci pohrlili po skupe torbice u Europu

19. Srpanj 2022.

Američki kupci pad eura doživljavaju kao ‘veliko sniženje‘, pa putuju u Europu i kupuju luksuzne proizvode na kojima štede i do par tisuća dolara

Nakon što je euro, u usporedbi s dolarom, pao na povijesno niske razine, američki su se ljubitelji mode odlučili zaputiti u europske prijestolnice luksuza i dobrog stila te krenuli u – šoping. Kako prenosi Reuters, budući da je euro pao ispod dolara, američki kupci su tu, za Europljane, nepovoljnu financijsku situaciju preokrenuli u svoju korist te je doživjeli kao 'veliko sniženje'.

Analitičari iz UBS-a, procjenjuju da će snažan dolar potaknuti generalno veću potrošnju američkih turista u odnosu na isti period lani, a najviše će koristi imati luksuzni brendovi na koje post-pandemijski potrošači doživljavaju kao utjehu nakon mjeseci provedenih u četiri zida.

Ozbiljna ušteda

Dosad su tijekom ljetnih mjeseci kineski turisti bili najlukrativniji za luksuzne brendove, a sada će, kako se predviđa, njihovu poziciju zamijeniti kupci s dolarima u džepu. Na taj će način, nadaju se, kompenzirati manjak posjeta Azijata, ali i generalno slabiju prodaju na tim tržištima (dugotrajni lockdown).

Tako su, primjerice, kompanije Richemont i Burberry u petak prijavile veću prodaju u Europi, a ti bi im rezultati mogli pomoći lakše se nositi s 30 postotnim padom prodaje u Kini. Francuzi su se pak pohvalili da su im turistički prihodi za samo 11,3 posto manji nego rekordne 2019. što je sjajna vijest i za luksuzne brendove koji velik dio prihoda ostvaruju na domicilnom tržištu.

Kako je za Reuters kazala američka influencerica Jennifer Groner, zbog pada vrijednosti eura kupci mogu ostvariti dosad neviđene uštede, pa je tako, primjerice, Birkin torbica košta četiri tisuće dolara manje u Parizu nego u SAD-u.

– Možeš otputovati u Europu, uživati u kulturi i usput 'ubosti' torbicu – kazala je Groner koja se kući vraća s 'birkinicom' te torbama Prada, Dior, Louis Vuitton i Chanel na kojima je ukupno uštedjela osam tisuća dolara.

No, kako zaključuje Reuters, pitanje je trenutka kad će se cijene korigirati, odnosno proizvodi poskupjeti zbog ovakvih fluktuacija eura.

23. travanj 2024 16:58