Aktualno
StoryEditor

Boris Popović: Životni vijek tvrtke skraćen na 20 godina, preživljavaju najprilagodljiviji

03. Srpanj 2018.

Promjene se toliko brzo događaju da je životni vijek tvrtke skraćen na 20 godina te ne preživljavaju najpametniji i najjači nego najprilagodljiviji, rekao je Boris Popović iz Alarm automatike na Liderovoj konferenciji o izvozu. Na prezentaciji o specijalizaciji i internacionalizaciji Popović je naglasio da je važno pratiti promjene zbog rasta tvrtke jer prosječne kompanije rastu pet posto, a inovativne 13 posto, no moguće je rasti i više od 25 posto.

>>>Nemčević: Uloga poduzetnika je da se prilagodi situaciji, a ne da situaciju prilagođava sebi

Popović je istaknuo dva temelja brzog rasta tvrtke - specijalizaciju i globalizaciju, te dva vrlo velika trenda - cijena radne snage raste, a cijena tehnologije pada, dok istovremeno zbog razvoja tehnologije treba manje radnika koji se dijele na radnike znanja i uslužne. Također je istaknuo da je budućnost tvrtke u prošlosti limitirala veličina, a danas to čini menadžment.

>>>Kavran: U državnim institucija nema nijednog ureda vezanog za izvoz

Popovićeva prezentacija bila je izvrstan uvod u okrugli stol o robotizaciji, digitalizaciji i umjetnoj inteligenciji kao faktoru konkurentnosti na kojem su sudjelovali: Marko Bogdanović, Đuro Đaković Holding, Hrvoje Jurišić, AD Plastik, Boris Popović, Alarm automatika, Gordana Kovačević, Ericsson Nikola Tesla, i  Slavko Vidović, InfoDom, a koji je vodio Nedeljko Štefanić, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Zahvaljujući automatizaciji proizvodnje AD Plastik na milijun proizvoda ima samo pet pogrešaka što će iduće godine biti svedeno na nulu, a automatizacija je toj tvrtki osim veće kvalitete proizvoda donijela i uštede.

>>>Drakulić: Izvoz premašio 20% ukupnih prihoda u gospodarstvu

I kompanija Đuro Đaković okreće se inovativnim tehnologijama, a Bogdanović je istaknuo da je knjiga narudžbi za 2019. već popunjena. Kako su se mijenjale tehnologije pokazuje povijest tvrtke Ericsson Nikola Tesla koja iduće godine obilježava 70 godina postojanja. Taj najveći izvoznik znanja u Hrvatskoj ima i najveći razvojno-istraživački centar u odnosu na sve ostale hrvatske industrije.

>>>Počela Liderova konferencija o izvozu – Izvoz zaslužuje biti vijest!

- Ericsson Nikola Tesla je velika ICT kompanija koja razvija nove proizvode, ali ima i veliku ulogu u vođenju digitalnih procesa u drugim industrijama – kazala je Kovačević, ističući da osim za telekomunikacije ENT radi i za druge industrije, te da kao kompanija velikog potencijala razvija nova znanja i tako utječe na pozitivne promjene u Hrvatskoj.

>>>Danas u Hrvatskoj – Liderova konferencija o izvozu

Popović je istaknuo da se sve što je u prezentaciji pokazao primjenjuje u Alarm automatici koja proizvodi softver te da mu je najveća pogreška u poduzetničkoj karijeri bila ta što se 15 godina fokusirao samo na hrvatsko tržište, ali sad posluje u deset zemalja. Vidović iz InfoDoma tvrdi da nije moguće tehnologije 4. industrijske revolucije primijeniti u staroj paradigmi te da je preobrazba nužna jer danas na raznim platformama postoje ogromne količine podataka koje može strukturirati samo umjetna inteligencija te da je nužno transformirati poslovanje i što je brže moguće prilagođavati se promjenama kako bi izvoznici bili konkurentni na svjetskom tržištu.

04. ožujak 2024 00:17