Aktualno
StoryEditor

Cijena željeza je pala, ali pad cijena ostalog građevinskog materijala nije na vidiku

15. Kolovoz 2022.
foto Dražen Lapić

Cijene građevinskog materijala u svijetu nisu počele padati, usprkos nekim objavama o tome, izuzmemo li pad cijena željeza. Potvrdili su nam to Dragutin Kamenski, vlasnik najveće domaće građevinske kompanije Kamgrad i član Uprave Osijek Koteksa Marko Tadić.

Kamenski kaže da je jedino cijena željeza pala u zadnje vrijeme s deset kuna za kilogram na osam do 8,5 kuna, ponegdje i manje. Iako nije zanemariv, to je ipak blagi pad s obzirom da je željezo u zadnjih dvije godine s 3,10 kuna poskupilo na 6,50 kuna, a nakon ruske agresije na Ukrajinu skočila je na deset kuna.

image

Dragutin Kamenski

foto

- Nisam siguran da će cijena i dalje padati, zapravo mi je vrlo teško reći kako će se ona dalje kretati, ali sigurno je da neće doći do znatnijeg pada dok se ne smiri aktualna politička situacija u svijetu, kao i dok se dobavni lanci u potpunosti ne uspostave na ono stanje kakvo je bilo prije korone. Ali kakve će cijene biti, to nitko ne zna – kaže Kamenski.

Ne treba isključiti niti rast cijena

I Tadić spominje pad cijena željeza zadnja dva mjeseca, dok sve ostalo nastavlja rasti, pri čemu posebno ističe troškove energije. Niti Kamenski, niti Tadić ne spominju pad cijena ostalog građevinskog materijala, kao ni to da će materijalima cijena početi padati. Tadić vjeruje da će cijene čak i dalje rasti, prije svega energenata, a kako su oni važna komponenta u proizvodnji građevinskog materijala, ne treba isključiti ni daljnji rast cijena.

U biti, sve će najviše ovisiti o aktualnoj situaciji, posljedično o cijeni energenata, a što će utjecati i na cijene građevinskog materijala. Tadić vjeruje da u sljedećih godinu dana nemamo puno razloga za optimizam.

image

Marko Tadić

foto Goran Gazdek

- I taj pad cijene željeza smatram određenom kratkoročnom retrakcijom uzrokovanom poremećajem ponude i potražnje za željezom. Potražnja je naglo porasla tokom 2020. i 2021., a ponuda je reagirala s određenom odgodom. Sada zbog velikog rasta cijena potražnja slabi. Ali i proizvodnja željeza je pod pritiskom rastućih cijena inputa, prvenstveno energije, tako da sumnjam da će cijene ostati na ovoj sadašnjoj razini do kraja godine.

Nažalost, kao što kažu dobro upućeni sugovornici, usprkos nekim objavama, nije na vidiku pad cijena građevinskog materijala.

29. ožujak 2023 22:18