Aktualno
StoryEditor

Dnevnica za državne dužnosnike povećava se na 170 kuna

03. Kolovoz 2018.

Državni dužnosnici, suci i ostali pravosudni dužnosnici kao i svi zaposleni koji se financiraju iz državnog proračuna, a njihova prava nisu uređena kolektivnim ugovorima, ubuduće će imati pravo na 170 umjesto 150 kuna dnevnice za službeno putovanje u zemlji, piše Novi list.

>>>Zastupnici u pola godine potrošili 5 milijuna kuna za dnevnice, hotele, zrakoplove….

Osim tuzemne dnevnice, Ministarstvo predlaže i korekciju inozemnih dnevnica koje bi za većinu zemalja Europske unije ubuduće iznosile 80, umjesto sadašnjih 70 eura. Visina neoporezivih inozemnih dnevnica nije mijenjana punih 12 godina, a resorno ministarstvo ih je sada ažuriralo prema visini BDP-a po stanovniku prema paritetu kupovne moći, kriteriju korištenom i 2006. godine.

Osim na proračunske korisnike, ažurirani iznosi u konačnici će se primjenjivati i na sve pravne i fizičke osobe, neprofitne organizacije, odnosno sve osobe koje ostvaruju prava na nadoknadu dnevnica za službeno putovanje u inozemstvo. Naravno, poslodavac može isplatiti i nižu dnevnicu od maksimalne neoporezive, ali i višu na koju će se onda plaćati porez.

>>>Saborska statistika: ‘Top pet’ zastupnika po troškovima

Ministarstvo financija uvažilo je i ranije prijedloge dijela sindikata koji su upozoravali da se, u slučaju zračnog prijevoza u službeno putovanje treba uračunati i vrijeme provedeno na aerodromu s obzirom da se na međunarodne letove treba doći dva sata ranije.

20. travanj 2024 00:38