Aktualno
StoryEditor

EIZ: Nastavak snažnog rasta potražnje za zaposlenicima

07. Rujan 2017.

OVI indeks je u kolovozu zabilježio rast od 39 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom, priopćeno je u četvrtak iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), koji je u suradnji s portalom MojPosao razvio taj mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta.

- Iako desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na blagi porast potražnje za radom u iznosu od 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, radi se o najmanjem rastu u posljednjih 12 mjeseci, izuzev studenog prošle te travnja i srpnja ove godine. Ipak, trend oporavka potražnje za radom vidljiv je iz činjenice da je prosječna vrijednost OVI indeksa u prvih osam mjeseci ove godine 34,6 posto viša nego prosječni OVI indeks u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.

>>>Sindikat: Premijer i ministar rada pogrešno tvrde da zaposlenost raste

Kako se nadalje ističe, najveća potražnja za radnom snagom u kolovozu je bila za zanimanja prodavač, konobar, kuhar i vozač, dok je na petom mjestu najtraženijih zanimanja učitelj, što je najava početka nove školske godine.

Visok udio ugovora na određeno vrijeme i dalje se nastavlja te je u kolovozu 48,5 posto oglašenih radnih mjesta bilo vezano uz ugovor na određeno, dok je 38,9 posto bilo vezano uz ugovor na neodređeno vrijeme.

Srednja stručna sprema dominantna je razina kvalifikacija koja se traži, pa je tako 35,1 posto oglašenih radnih mjesta u kolovozu zahtijevalo upravo srednju stručnu spremu, ističu iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

>>>Inicijativa ‘Vrijedim više’ prosvjeduje za ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

28. travanj 2024 09:25