Aktualno
StoryEditor

Gordana Kovačević: Korisnici žele 5G, tehnologiju kojom mogu upravljati pogledom i mimikom

06. Veljača 2018.

Digitalna transformacija, infrastrukturni izazovi, nadolazeće tehnologije i privlačenje kvalitetnih kadrova bile su dominantne teme prvog okruglog stola Liderove ovogodišnje konferencije Trendovi u tehnologijama, medijima i telekomunikacijama na kojemu su predsjednici uprava vodećih domaćih i regionalnih kompanija iz TMT sektora iznijeli kako se nose s ubrzanim promjenama u branši.

Jiry Dvorjačanský, predsjednik uprave Vipneta, složio se s tvrdnjom moderatora Dejana Ljuštine, partnera u tvrtki PWC Hrvatska, da se Vipnetovim prošlogodišnjim preuzimanjem Metroneta i snažnijim ulaskom u B2B segment i onaj ICT-a priveo kraju proces konsolidacije na telekomunikacijskom tržištu. Izazov privlačenja kvalitetnih kadrova, rekao je, prevladavaju povezivanjem sa startupovima i sveučilištima kao i natječajima za razvoj inovativnih ideja. Poslovni model zadržavanja talentiranih kadrova kroz razvojne centre u kojima mladi stručnjaci željni izazova rade kreativne poslove za klijente u cijelom svijetu, približila je okupljenima Gordana Kovačević, predsjednica Uprave kompanije Ericsson Nikola Tesla. Govorila je i o važnosti korisničkog iskustva pa iznijela rezultate analiza iz kojih se iščitavaju nadolazeći trendovi.

>>>Počela je konferencija TMT Trendovi u 2018. u organizaciji PWC-a i poslovnog tjednika Lider - FOTO

- Korisnici kažu da žele da što prije dođe 5G tehnologija koja će napraviti veliki iskorak i očekuje se da će do 2023. godine preko milijardu ljudi koristiti petu generaciju mobilnih telefona. Korisnici kažu i da će idućih godina imati na raspolaganju veliki broj uređaja i da nemaju ni vremena ni snage naučiti kako upravljati njima. Žele da tehnologijom mogu upravljati pogledom i mimikom, otkrila je predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesla i uočila kako se digitalna transformacija društva odvija sporo i da će mnoge promjene koje se počinju uvoditi biti vidljive za nekoliko godina.

Promjena regulativnog okvira

Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele 2 Croatia, naglasio je da očekuju promjena regulativnog okvira kako bi svi operateri imali jednaku dostupnost pristupu telekom infrastrukture jer da to nije interes jedne skupine nego gospodarstva u cjelini. Analizirajući stanje na hrvatskom tržištu iz susjednog kuta Adrian Ježina, CEO tvrtke Telemach Slovenija, rekao je da ovdašnji mobilni operateri imaju kvalitetnu mrežu, ali da je žalosno što se godinama ne rješava problem upravljanja infrastrukturom za fiksnu tehnologiju te da će za najviše pet godina mobilnom tehnologijom biti moguće prevladati taj problem pa i ruralnim sredinama. O akviziciji Nove TV, procesu koji je u tijeku, nije htio govoriti, ali je ispričao da njegova korporacija sa sjedištem u Luksemburgu ima u vlasništvu dvadesetak televizijskih kanala širokog sadržajnog spektra.

Na panelu je sudjelovao i Krešimir Madunović, predsjednik Uprave Iskona, koji je primijetio da je Netflix svojim dolaskom na hrvatsko tržište nadopunio ponudu i dodatno educirao publiku u prelasku s linearnog načina razmišljanja prema onom gdje sami sebi biraju kvalitetan sadržaj. Otkrio je kako je i Iskonova strategija personalizacija usluga i rekao da je to trend koji prihvaćaju njihovi korisnici.

24. travanj 2024 07:40