Aktualno
StoryEditor

Hrvatska poštanska banka kupuje Jadransku banku

20. Travanj 2018.

Hrvatska poštanska banka (HPB) u petak je objavila da je Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) uputila obvezujuću ponudu za kupnju Jadranske banke.

HPB ima namjeru preuzeti vlasnički udio u Jadranskoj banci te je 20. travnja uputila obvezujuću ponudu za kupnju i prijenos dionica  postojećem većinskom vlasniku Jadranske banke - Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, objavili su iz HPB-a putem Zagrebačke burze.

>>>HPB: Prvi uvjet za dokapitalizaciju je da RH ostane većinski vlasnik

"Za potrebe provedbe moguće transakcije potrebno je ishoditi i odobrenja, pa je ponuda u tom smislu uvjetovana prethodnom suglasnosti regulatora, ali i prethodnim suglasnostima Nadzornog odbora i Glavne skupštine HPB", navodi se u objavi.

Dionice Jadranske banke nisu uvrštene na tržište pa će transakcija biti provedena izvan burze, a kako prema Zakonu o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava DAB predstavlja i manjinske dioničare Jadranske banke, HPB nije u obvezi objaviti javnu ponudu za preuzimanje, zaključuje se u objavi HPB-a.

>>>Zainteresiran za kupnju HPB dubinski snima poslovanje Jadranske banke

DAB je početkom listopada 2015. godine otvorio sanacijski postupak nad Jadranskom bankom.

Sredinom veljače prošle godine DAB je objavio javni poziv za kupnju stopostotnog udjela u Jadranskoj banci, a rok za dostavu obvezujućih ponuda za kupnju Jadranske banke istekao je u svibnju 2017. godine.

HPB je u rujnu prošle godine objavio da će provesti dubinsko snimanje radi potencijalnog stjecanja Jadranske banke, a predsjednik Uprave HPB-a je krajem prošle godine izjavio da su pregovori oko preuzimanja Jadranske banke u završnoj fazi. "Jadranska banka nam je interesantna i zbog tržišta u Dalmaciji i zato što mislimo da je to mala i dobro očišćena banka. Potencijalno preuzimanje drugih manjih banaka je moguće, ali nam nije primarno i nije nam osnovni fokus", istaknuo je tada Vuić.

19. travanj 2024 15:55