Aktualno
StoryEditor

Najveći njemački sindikat krenuo u ‘radikalnu, modernu borbu‘ za 28-satni radni tjedan

05. Siječanj 2018.

Najveći njemački sindikat najavljuje žestoku boru za bolji omjer između privatnog i poslovnog života i upozorava poslodavce da će se suočiti s masovnim štrajkovima ako ne osiguraju radni tjedan od 28 sati, javlja AFP.

Moćni sindikat IG Metall, koji zastupa interese 3.9 milijuna radnika u uglavnom teškim industrijama, kaže da je spreman "pokazati svoje mišiće" nakon neuspješnih inicijalnih pregovora s poslodavcima

- Ako poslodavci do kraja siječnja ne promijene svoje stajalište, mi ćemo razmotriti štrajkove od 24 sata ili glasati o generalnom štrajku – izjavio je izvršni direktor IG Metalla, Jörg Hofmann, za dpa.

>>>Sindikati: Razlozi iseljavanja su niska cijena rada, prekarni poslovi i beznađe

Njemački sindikati ocjenjuju da su zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima, popunjenosti tržišta rada i ispunjenim knjigama narudžbi u dobrom položaju. Traži se povišica od 6 posto, dok poslodavci nude 2 posto. Analitičari očekuju da će se dvije strane naći u sredini.

No, dok su plaće predmet konstruktivnih pregovora, drugi zahtjev sindikata da se u razdoblju od dvije godine radi 28-sati tjedno s ograničenim ili nikakvim utjecajem na nadnice izaziva žestok otpor šefova kompanija i potiče širu društvenu raspravu o kvaliteti života i rada u cvjetajućoj njemačkoj ekonomiji.

Radikalno, moderno promišljanje     

- Ja mislim da je prijedlog IG Metalla izrazito moderan - komentirao je profesor Gustav Horn iz Zaklade Hans-Boeckler za dnevni list Nordwest Zeitung ocjenjujući da takav potez neumoljivo vodi prema većim troškovima i manjem profitu, ali i da je riječ o dobrom modalitetu da tvrtke zadrže svoje najbolje ljude.

>>>Gospodarstvenici: Poslodavce treba rasteretiti, smanjiti poreze i doprinose za stručne kadrove

- U budućnosti, dobro kvalificirani zaposlenici će birati kompanije koje nude fleksibilne radne sate koji odgovaraju budućim životnim stilovima - predvidio je.

Holger Schmieding, glavni ekonomist Berenberg banke, drži pak da bi kraći radni tjedan uglavnom pogodio male i srednje (SME) kompanije koje bi se morale boriti da ispune proizvodne ciljeve.

- Kad bi se to repliciralo kroz čitavu ekonomiju, došlo bi do ozbiljne štete - rekao je, usput prepoznavši sposobnost IG Metalla da otvori put velikim promjenama u radnom okolišu, pa tako i društvu.

Skupo i nepošteno

Očekivano, njemačka federacija poslodavaca (Gesamtmetall) zahtjeve sindikata za manje posla uz ugrubo jednaku plaću odbacuje kao "preskupe" i "nepoštene".

Iz federacije ističu da radnici već mogu izabrati manju satnicu uz odgovarajuće smanjenje plaće.

>>>Sindikati: Najmizernije su plaće u Rumunjskoj, a slijede Bugarska, Mađarska, Latvija i Hrvatska

- Naše je pravilo: ako više radiš, više zaradiš. Ako radiš manje, manje zaradiš – rekao je šef Gesamtmetalla Rainer Dulger u recentnom intervju za regionalne medije.

Analitičari očekuju da će se prijepor sindikata i poslodavaca u dolazećim tjednima preliti u politiku kao jedna od tema u pregovorima Angele Merkel i Socijaldemokrata oko formiranja još jedne velike koalicije.

IG Metall je bitku za 35-satni radni tjedan poveo i dobio u 1990-im godinama.

23. travanj 2024 16:32