Aktualno
StoryEditor

Počela deseta Liderova konferencija Budućnost obiteljskih tvrtki

08. Ožujak 2019.

Počela je deseta konferencija Budućnost obiteljskih tvrtki koju organizira poslovni tjednik Lider pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta. Tijekom dana, na konferenciji će se raspravljati o važnosti obiteljskih tvrtki u gospodarskom razvoju države, jer upravo takve tvrtke čine neizbježan faktor gospodarstva svake zemlje. Pretpostavka je da u Hrvatskoj više od 50% zaposlenih proizlazi iz takvih obiteljskih tvrtki, što samo po sebi govori o koliko se jakom i važnom subjektu radi.

- Nije meni žao što netko krade moje ideje, meni je žao što nema svoje. To je činjenično stanje i od tu se kreće kada se ulazi u svijet poduzetništva. Malo hrabrosti, malo inicijalnog kapitala i dobra ideja, to je početak. Ovo je komplementarno rješenje nečega čemu mi težimo. Statistika je danas takva da 5 posto rasta industrijske proizvodnje u siječnju, a u 12 mjesecu je bila minus 4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To treba pretvoriti u linearan pravac s pozitivnim koeficijentom da to iz mjeseca u mjesec zadrži pozitivan smjer - kazao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta otvarajući konferenciju.

Dodao je da su u Ministarstvu gospodarstva postavili vremenski ‘triger‘ na 1. travanj kada bi trebala početi godina digitalne transformacije.

- Tada ćemo ponuditi gomilu e-servisa i nadamo se da će to biti kraj obilaženja šaltera. Drago nam je da je u to sve ukomponiran i bankarski sustav što će još više olakšati situaciju. Danas nakon svih kriza, u Hrvatskoj vlada jedna drugačija kriza, a to je kriza vođenja ili leadershipa. Loše odluke u gospodarstvu donesene u posljednjih 20 godina niti jedan proračun ne može sanirati. Tako i s ovim zadnjim problem s kojim se bavimo, a to je analiza stanja u Uljanik grupi koja će nas dovesti do toga da razgovaramo o minusu u kapitalu društva od 1,1 do 1,2 milijarde eura. Treba pokušati napraviti da oni koji će doći nakon nas, zateknu bolju situaciju nego koja je do sada bila, baš kao što je i u obiteljskim tvrtkama želja da se generacijama koje dolaze ostavi bolje stanje u tvrtki. Radimo na tome da malo gospodarstvo i privatne poduzetnike, posebno obiteljske tvrtke, ukomponiramo u investicijski ciklus i da nam oni budu glavna tema, to je zlata vrijedan projekt - rekao je ministar Horvat.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović dodao je da osnivači firmi koji su 90-ih osnivali tvrtke danas su u godinama kada počinju razmišljati što učiniti s svojom tvrtkom.

- U svijetu samo 30 posto obiteljski firmi preživi tranziciju s prve na drugu generaciju. To je malo, ali ako gledamo to s druge strane, možemo reći da će tih 30 koji prežive biti najzdraviji temelj za razvoj poduzetništva i razvoj domaćeg poduzetništva - rekao je.

U nastavku konferencije sudionici će imati prilike slušati predavanja o financiranju i mogućnostima za male poduzetnike, zatim o digitalizaciji poslovanja, a biti će održane i tri panel rasprave na kojima će se razgovarati o osnivačima u mirovini, tvrtkama kćerima i ulasku na tržište kapitala za obiteljske tvrtke. Nakon službenog dijela konferencije održat će se i tri radionice.

02. lipanj 2023 05:46