Aktualno
StoryEditor

Preporod najavio prosvjed zbog smanjenih primanja u posebnim ustanovama

19. Lipanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=iMetgc5-Wag[/embed]

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod u utorak je upozoreno da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena, zbog čega je pokrenuto potpisivanje peticije i najavljeno prosvjedno okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da će, prema dosadašnjim saznanjima, oko 1000 djelatnika posebnih ustanova dobiti između 200 i 600 kuna niža primanja nego dosad.

>>>Potpisan kolektivni ugovor za učitelje i nastavnike

Najavljen prosvjed

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed ‘Svi smo mi posebni‘ pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje će nadležnima predati potpise sa zahtjevom da im se vrate dosadašnja prava.

Stipić je pozvao na odgovornost ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, podsjetivši kako je ranije izjavljivala da se učiteljima primanja neće sniziti.

- Posebnih obrazovnih institucija u Hrvatskoj ima pedesetak, za dvadesetak znamo da su primanja snižena, a ostalo ćemo saznati nakon potpisivanja peticije, rekao je.

>>>Divjak: Učitelji mogu računati na odmor od sredine srpnja

Nakon što je stigla plaća za svibanj, ustvrdilo se kako su plaće nekim djelatnicima niže za 200 do 600 kuna, istaknula je Tanja Biloglav iz Centra za autizam iz Zagreba. Radi se o oko 1000 učitelja, logopeda ili defektologa iz centara za obrazovanje djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Ranije se učiteljima koji rade u posebnim ustanovama plaćalo 12 posto dodatka na plaću na ukupno radno vrijeme, no prema novom kolektivnom ugovoru plaća se 10 posto samo na održane sate neposrednog odgojno-obrazovnog rada, bez pripremnih sati.

Zbog takvog vrednovanja snižene su plaće većini djelatnika u posebnim ustanovama jer su dodatna primanja gotovo prepolovljena. To sindikalci ocjenjuju destimulirajućim i upozoravaju da se na natječaje posebnih ustanova prijavljuje manji broj ljudi jer je upravo individualni pristup učenicima s posebnim potrebama najteži.

04. prosinac 2023 05:35