Biznis i politika
StoryEditor

Europske burze u padu zbog straha od inflacije

01. Srpanj 2022.
foto Shutterstock

Na europskim su burzama jutros burzovni indeksi pali, treći dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči objave izvješća o inflaciji u eurozoni, koje bi moglo utjecati na tempo povećanja kamata u tom bloku. Analitičari procjenjuju da je u lipnju stopa inflacije porasla s 8,1 posto, koliko je iznosila u svibnju, na rekordnih 8,4 posto.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,8 posto, pa je i novo tromjesečje počeo u negativnom smjeru, nakon što je u drugom kvartalu zabilježio najveći pad od izbijanja koronakrize početkom 2020. godine.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,65 posto, na 7.122 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,93 posto, na 12.664 boda, a pariški CAC 0,18 posto, na 5.912 bodova. 
Najviše su jutros pale cijene dionica proizvođača čipova, nakon što je američki proizvođač Micron Technology objavio poslovne procjene slabije nego što su analitičari očekivali.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u minusu 0,9 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 1,2 posto.

Na samom početku trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području jer su ulagači bili optimističniji na početku novog kvartala, nakon što su u prethodnom cijene dionica oštro pale.

No, entuzijazam je ubrzo splasnuo, pa su indeksi izgubili početne dobitke. Ulagače nisu osobito ohrabrili novi podaci koji ukazuju na rast proizvodne aktivnosti u Kini, što pokazuje da se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo oporavlja, nakon što je mjesecima bilo pod pritiskom zbog borbe protiv koronavirusa.

Gospodarski podaci iz Japana nisu baš ohrabrujući, premda tamošnja središnja banka već dulje vrijeme vodi izuzetno poticajnu monetarnu politiku i poručuje da će nastaviti tim putem sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Loše raspoloženja na burzama ponajviše je posljedica usporavanja rasta globalnog gospodarstva jer mnoge središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije podižu kamatne stope. A to negativno utječe na rizičnije investicije.

Ulagače je razočarao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu. Dow Jones oslabio je 0,82 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,88, a Nasdaq indeks 1,33 posto.

Tako je mjesec lipanj na najvećoj svjetskoj burzi završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones potonuo je, pak, više od 15 posto, S&P 500 više od 20, a Nasdaq indeks gotovo 30 posto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962., a za Nasdaq najgore od kada postoji.

07. kolovoz 2022 20:39