Biznis i politika
StoryEditor

G7 radi na pronalasku načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, Putin traži ukidanje sankcija

29. Svibanj 2022.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se spriječila globalna prehrambena kriza.

Johnson redovito kontaktira i razgovara sa Zelenskim od početka invazije. Rekao je da su on i ukrajinski predsjednik razgovarali i o tomu koliko je važno da međunarodna zajednica ostane ujedinjena kada je posrijedi rat.

"Johnson je kazao da će Ujedinjeno Kraljevstvo surađivati s partnerima iz grupe G7 kako bi se potaknuli hitni potezi", kada je riječ o izvozu žitarica.

"Čelnici su se dogovorili o predstojećim koracima i potrebi da Rusija ublaži blokadu i omogući sigurne lance isporuke", stoji u priopćenju.

Rusija koristi prehrambenu krizu kao oružje

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru rekao francuskom predsjedniku Macronu i njemačkom kancelaru Scholzu da je Rusija spremna razgovarati o načinima koji bi Ukrajini omogućili nastavak isporuke žita iz crnomorskih luka, objavio je Kremlj.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Istodobno je Rusija ključan svjetski izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni izvoznik kukuruza i suncokretova ulja.

"Rusija je spremna pomoći u pronalasku opcija za nastavak nesmetanog izvoza žitarica, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka", objavio je Kremlj.

U priopćenju stoji i da je Putin kazao francuskome predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu da je Rusija spremna povećati izvoz gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, ako joj se ukinu sankcije.

Taj je zahtjev postavio u razgovorima koje je posljednjih dana vodio s talijanskim i austrijskim čelnicima.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Rusiju da je prehrambenu krizu, potaknutu njezinom invazijom na Ukrajinu, upotrijebila kao oružje, zbog čega su znatno porasle cijene žitarica, jestivog ulja, goriva i gnojiva.

Službena Moskva je za takvo stanje okrivila zapadne sankcije uvedene protiv Rusije, kao i postavljanje mina u ukrajinskim lukama.

Kremlj je objavio da je Putin izjavio kako je Rusija spremna za nastavak pregovora s Ukrajinom.

"Posebna pozornost posvećena je statusu pregovora, koji su zamrznuti zbog Kijeva. Predsjednik Vladimir Putin potvrdio je otvorenost ruske strane za nastavak dijaloga", stoji u priopćenju.

19. travanj 2024 13:47