Biznis i politika
StoryEditor

Top 100 robnih neto izvoznika junaci su našega doba

26. Rujan 2024.
Top 10 robnih neto izvoznika

U Liderovoj redakciji patimo od kolektivne alergije na ljetno prebrojavanje svakog turista. Nije to zbog nevoljkosti prema turizmu, koji je apsolutno nezaobilazan element za uspjeh hrvatskoga gospodarstva. Problem je u tome što su mediji odavno progutali kukavičje jaje turizma koje im je politika podvalila kao presudan faktor, ako ne baš opstanka države, a ono bar ključ za preživljavanje zime. Teza je da ćemo plaće i zaposlenost tijekom zime zadržati samo ako dovoljno zaradimo ljeti. I zato Hrvatska već desetljećima, već i prije ‘Igre prijestolja‘, drhti uza slogan R. R. Martina: Winter is coming! Zaista, dolazi zima, pa što?

Šleperi moćniji od turizma

Zbog takve predodžbe o svemogućem turizmu na Liderovu smo portalu početi brojiti šlepere koji se iz hrvatskih tvrtki otpremaju u izvoz. A ti su ​šleperi ​prošle godine u druge države odvezli robu koja vrijedi gotovo šezdeset posto više od ukupnoga turističkog prihoda.

Inače, stotinu izvoznika s rang-liste ostvarilo je prošle godine 4,3 milijarde neto izvoza, a svi ostali poduzetnici malo više od pozitivne nule u vanjskotrgovinskoj razmjeni – samo 182 milijuna eura. Drugim riječima, sto najvećih ostvaruje 96 posto hrvatskog neto izvoza!

U tiskanom izdanju Lidera objavili smo da je najveći robni neto izvoznik Coca-Cola HBC, ali iz kompanije su nas upozorili da to nije točan podatak. Mi smo koristili podatke iz godišnjih financijskih izvještaja, u kojima zaista stoji da je Coca-Colin izvoz bio 176 milijuna eura. Međutim, iz kompanije su kasnije taj podatak ispravili na 29 milijuna eura. Međutim, to su iskazali samo u bilješkama koje, kako objašnjavaju iz Fine, nisu dio standardnog seta dokumentacije, već samo objašnjavaju ono što je iskazano u izvještaju.

Kako god, Coca-Cola bi i s ispravljenom vrijednošću bila na listi, ali ne na prvom nego na 46. mjestu.

Ispričavamo se zbog ove netočnosti. 

 Samoborska Klimaoprema najveći je lanjski robni neto izvoznik sa 169 milijuna eura, a još samo pet tvrtki ostvarilo je vanjskotrgovinski plus veći od sto milijuna eura: četiri zagrebačke tvrtke – CE-ZA-R (159 milijuna eura), Pliva Hrvatska (157 milijuna eura), Končar – DST (133 milijuna eura) i Vertiv Croatia (132 milijuna eura) – te Bugatti Rimac (127 milijuna eura) iz Svete Nedelje.

Zanimljivo, pet tvrtki iz našeg izvozničkoga top 10 nije prikazalo ni jedan euro uvoza. Takav rezultat odnosi se na čak 33 tvrtke s rang-liste. Među njima je i najveći robni neto izvoznik Klimaoprema, kao i još dvije visokotehnološke tvrtke: Vertiv Croatia i Carel Adriatic. Jednako je nevjerojatan i beznačajan uvoz Bugattija Rimca od 4343 eura, no zato je sestrinska tvrtka Rimac Technology, koja se bavi baterijskim sustavima, uvezla robe vrijedne više od 55 milijuna eura. Unatoč nedosljednostima u izvještavanju naša rang-lista svejedno je instruktivna i pokazuje raspored snaga na izvozničkoj i industrijskoj sceni.

Kompletnu analizu s tablicom top 100 robnih neto izvoznika možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera

Članak je dostupan u tiskanom 
i digitalnom izdanju Lidera
26. rujan 2024 12:02