Biznis i politika
StoryEditor

Vladimir Nol o poreznom rasterećenju: Jedna dodatna plaća na godišnjoj razini nije zanemariva

25. Svibanj 2023.
Vladimir Nol

Vlada je ovog tjedna predstavila porezni paket u sklopu kojeg će biti izmijenjeno ili nadopunjeno devet zakona, o čemu smo već pisali u Lideru. Novim izmjenama poreznih propisa diže se iznos osobnog odbitka s 530,90 na 560 eura te se smanjuje osnovica za mirovinsko osiguranje za prvi stup do najviše 300 eura.

Također se ukida prirez te se određivanje poreza na dohodak ostavlja jedinicama lokalne samouprave da odluče za sebe, ovisno o veličini grada ili općine pa će lokalne vlasti morati odrediti stopu poreza u rasponu koji je odredila Vlada.

Novina je i da se podiže prag za primjenu više stope poreza na dohodak s 47.780 na 50.400 eura, a uvodi se i porezni tretman napojnica. Dugoočekivani paket pozdravili su svi, i opća javnost i stručnjaci, a Lideru je komentar dao i Vladimir Nol, porezni stručnjak i partner tvrtke Mazars.

‒ Kako je i sam ministar financija naglasio, ne radi se o pravoj poreznoj reformi, nego o određenim korekcijama trenutnih poreznih propisa ponajviše u smjeru smanjenja opterećenja plaća. Svakako pozdravljamo bilo kakve najave poreznog rasterećenja. Čini nam se dobrim rješenjem smanjenje iznosa doprinosa za mirovinsko osiguranje koji se plaćaju iz najnižih plaća jer je to jedini način da se intervencijom u porezne propise povećaju takve neto plaće – objasnio je Nol dodajući da povećanje najnižih neto plaća od osam posto, odnosno jedna dodatna plaća na godišnjoj razini nije zanemariva.

Ukidanje prireza pomalo politički potez

Napokon će se, smatra, izjednačiti i porezni tretman dodjela radnicima udjela u društvima s ograničenom odgovornošću s dodjelom dionica u dioničkim društvima jer trenutno postoji ‘nerazumno različit porezni tretman‘ što je značajno kompliciralo uvođenje takvih modela nagrađivanja radnika.

‒ Još da se odustane od obaveznog preračunavanja takvih primitaka na bruto kod poreznog izračuna, pogotovo kada radnik snosi teret poreza, to bi bio pun pogodak. Pomalo zvuči politički motiviranim ukidati prirez, a dati mogućnost lokalnim jedinicama povećati stopu poreza na dohodak na istu stopu kao kad se kombinira s prirezom. Međutim, s ovim prijedlogom daje se veća fleksibilnost lokalnim jedinicama, a potencijalno još veće rasterećenje nego da su samo ukinuli prirez ‒ izjavio je Nol rekavši i da porezni teret, u najgorem slučaju, ostaje isti, a u najboljem se smanjuje više nego što je bio sam efekt prireza.

‒ Tako da pozdravljamo i ovaj oblik smanjenja poreznog opterećenja plaća, samo se nadamo da zbog toga neće doći do značajnog povećanja cijena javnih usluga radi namirenja rupe u proračunima. Nije nebitno spomenuti i dobrodošle prijedloge izmjena kod PDV-a vezano za nenaplativa potraživanja ‒ istaknuo je.

Iz Mazarsa su poručili i da ostaje vidjeti kako će to završiti u zakonskim prijedlozima i hoće li se prihvatiti još neke korekcije koje će sigurno biti predložene od strane stručne javnosti.

18. travanj 2024 11:14