Klub izvoznika
StoryEditor

Splitski ured Ericssona Nikole Tesle svečano obilježio 40 godina rada

29. Rujan 2022.
Ivica Puljak, Gordana Kovačević i Franck Pierre Roland Bouétard

Splitski ured Ericssona Nikole Tesle u srijedu je svečano obilježio 40 godina svog uspješnog poslovanja, a tom je prigodom predsjednica kompanije Gordana Kovačević zahvalila svim kolegicama i kolegama na predanom i odgovornom radu te istaknula kako kompanija Ericsson Nikole Tesla ima ambiciozne planove za rast i razvoj u budućnosti koji se uvelike oslanjaju i na splitske snage.

Svečanosti su prisustvovali brojeni uzvanici među kojima i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, Bernard Gršić, tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Petar Šolić, prodekan za poslovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, predstavnici lokalnih i regionalnih tijela, članovi akademske zajednice, gospodarstvenici.

Zanimljivo je da je ovaj ured započeo svoje djelovanje u Splitu, sada već davne 1982. godine u prostorima FESB-a. Proces svojevrsne inkubacije u fakultetskom laboratoriju rezultirao je vrlo uspješnim razvojem splitskog dijela kompanije, u kojem je danas zaposleno gotovo 700 stručnjaka. Oni predstavlja najveću koncentraciju visokoobrazovanih stručnjaka u području ICT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Ponosna sam što sam na čelu kompanije koja se tijekom godina prilagođavala promjenama, donosila hrabre, vizionarske odluke te istovremeno zadržala pozitivan, pobjednički duh i visoku motivaciju svojih zaposlenika. Kada je prije 40 godina s radom započeo naš ured u Splitu, teško se moglo predvidjeti da će postati najveći razvojno-istraživački centar u Dalmaciji koji sudjeluje u kreiranju globalnih tehnologija budućnosti – istaknula je Gordana Kovačević.

– Uspješna dugogodišnja suradnja sa Sveučilištem u Splitu pomogla nam je da brojni kvalitetni studenti postanu naši zaposlenici. Po kompetencijama koje imamo i izvrsnim rezultatima koje kontinuirano postižemo etablirani smo u velikoj globalnoj korporaciji Ericsson i kod brojnih kupaca diljem svijeta za koje radimo. Hrabro ulazimo u nove tehnologije, rastemo u broju zaposlenika i područjima djelovanja – dodala je Kovačević.

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, čestitao je rukovodstvu i zaposlenicima Ericssona Nikole Tesle na velikom jubileju i dodao da je 'kroz desetljeća kompanija njegovala i razvijala izvrsnost kroz sve segmente svog poslovanja, a na tim temeljima uspjeh je neizostavan'.

– Vi ste dokaz da je moderno i uspješno poslovanje moguće u Hrvatskoj, pri tome nas posebno veseli doprinos splitskog ureda i najave širenja i novih zapošljavanja. Gradska uprava pod mojim vodstvom nastavit će stvarati okvire i pretpostavke za razvoj stimulativnog poslovnog okružja, osobito za uspješne tvrtke iz sektora koji generira najveći razvojni potencijal – rekao je Puljak.

Bernard Gršić, tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva izjavio je kako je 'stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja s jedne strane i korištenje najnovije tehnologije s druge strane najbolji pokazatelj nužnosti sinergije javnog i privatnog sektora u digitalnoj transformaciji društva'.

– Vlada Republike Hrvatske je, i u vrijeme najvećih izazova, pokazala i dokazala da zna i može osigurati stabilnost i sigurnost ne zanemarivši razvoj ključnih strateških procesa kao što je digitalna transformacija države i društva. Ericsson Nikola Tesla u Splitu puno je napravio u prvih 40 godina, siguran sam da ćemo u buduće  zajedničkom suradnjom i radom za dobrobit svakog Hrvatskog građanina Hrvatsku učiniti boljim i još privlačnijim mjestom za život – rekao je Gršić.

Petar Šolić, prodekan za poslovanje na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, istaknuo je odličnu suradnju fakulteta i kompanije Ericsson Nikole Tesla u Splitu te je izrazio želju za nastavkom i jačanjem suradnje u budućnosti.

Kako bi se suradnja fakulteta i kompanije dodatno oplemenila, u prigodi četrdesete obljetnice splitskog ureda Ericsson Nikola Tesla dodijeljene su vrijedne nagrade za poticaj najboljim studentima i doktorantima FESB-a. Stručni žiri odabrao je tri najbolja diplomska rada i najbolji doktorski rad.

U kompaniji Ericsson Nikola Tesla radi najveći broj softver dizajnera u Hrvatskoj, njih čak 1800, a po izvozu softvera vodeća su kompanija u zemlji i najveći razvojno-istraživački centar u regiji.

Splitski ured Ericssona Nikole Tesle najveći je razvojno-istraživački centar u Dalmaciji. Osim Centra za istraživanje i razvoj u kojem radi najveći broj zaposlenika, koji trenutno rade na 'cutting edge' razvoju: 5G u jezgrenom i radio dijelu mreže kao i u cloud-native tehnologijama, u splitskom djelu kompanije djeluju još jedinice, Rješenja i usluge za kupce, Digitalno društvo i jedinica za IT i ispitnu okolinu.

– Put koji je u ovih 40 godina prijeđen uvijek je bio dinamičan, ponekad izazovan, ali iznad svega uspješan, prožet inovativnošću i predanim radom. Mi unaprjeđujemo komunikacijske sustave, povezujemo ljudi te suvremenim ICT rješenjima omogućujemo kvalitetniji život i poslovanje. Imamo ambiciozne planove za rast i razvoj u budućnosti koji se uvelike oslanjaju i na naše splitske snage – zaključila je Gordana Kovačević te zahvalila svim kolegicama i kolegama koji su na bilo koji način bili, kao i svima koji su sada dio inspirativne priče splitskog ureda Ericssona Nikole Tesle, na predanom i odgovornom radu.

05. prosinac 2022 04:22