Komentari
StoryEditor

VLAST U KUPLERAJU: Karticu u bordelu peglao je načelnik općine izabran s liste HDS-a i HDZ-a

23. Srpanj 2022.
Toni Turčinov

Andrej Plenković veselo je komentirao peglanje službene kartice načelnika općine Murter-Kornati Tonija Turčinova u austrijskome bordelu. Rekao je da je to 'dosta neobično' i dodao da ondje nije HDZ na vlasti te da bi sad trebalo prozvati onoga tko je ondje na vlasti. Ta je izjava problematična iz najmanje dva razloga.

Ponajprije, načelnik se 'zabunio' u bordelu prije tri godine, u mandatu kad je izabran sa zajedničke liste dviju demokršćanskih stranaka – HDS-a i, zamislite – HDZ-a. (Prije toga izabran je na prijevremenim izborima kao kandidat HSS-a i HNS-a, a sad odrađuje mandat kao nezavisni.)

No, čak i da Turčinov nikad nije imao nikakve veze s HDZ-om, Plenkovićevoj zluradosti nema mjesta. Premijera bi trebalo biti bar malo sram zbog ekscesa za koji je odgovoran načelnik jedne općine. No, stranački interesi i ovaj se put nisu mogli sakriti. Stranka je opet, kao i u nizu drugih slučajeva, kod Plenkovića pobijedila državu. Baš kao i na početku pandemije, kad je HDZ-ov stožer civilne zaštite čekao s proglašenjem lockdowna da završi Plenkovićev reizbor za šefa stranke, a onda su održani i parlamentarni izbori početkom srpnja, uz krilaticu 'pobijedili smo koronu'.

No, stranka je ispred države i u nekim aktualnijim situacijama. Prošlog je tjedna portal Teleskop.hr objavio tekst 'Državni tajnik se osramotio u 'Otvorenom': Tvrdio je da cijene građevnog materijala padaju, a onda je nastupila profesorica'. Brzo je stiglo reagiranje, ali ne iz Ministarstva financija, nego iz HNS-a. Prozvani Stjepan Čuraj je, naime, predsjednik te stranke, koja s jednim zastupnikom, Predragom Štromarom, drži saborsku većinu HDZ-u.

Stranka je bila ispred državnih interesa i u inauguracijskom izmotavanju novog ministra financija Marka Primorca. On se već deset godina zalaže za uvođenje poreza na imovinu, ali, eto, sad nije vrijeme. A to vrijeme – nevrijeme, odnosno situacija 'u kojoj se trenutačno nalazimo, s izazovima koji su pred nama i rastućim stopama inflacije s kojima se nismo suočavali povijesno, definitivno nije vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine', plaši nas Primorac.

Istodobno, kad dolaze dramatične vijesti o srljanju Njemačke u recesiju, iz Vladinih krugova dolaze apaurini u stilu 'inflacija će se ispuhati' i 'plina će biti dovoljno', a prognozira se da ćemo ostvariti rast ove godine, i nešto manji sljedeće.

A zapravo u HDZ-u znaju da s uvođenjem poreza na nekretnine rješavaju mnogo nepravdi te da smanjivanjem oporezivanja rada i dobiti povećavaju konkurentnost. Ali vjerojatno gube sljedeće izbore. Znao je to i SDP u dva navrata, šteta što taj porez nije uveo kad je ionako oba puta ostao bez drugog mandata. Hrvatska iznad svega, osim iznad stranke.

19. travanj 2024 10:32