Konferencije i edukacije
StoryEditor

Lider invest: Kako stvoriti poticajno okruženje za ulaganja unatoč svim preprekama

12. Svibanj 2022.
Lider invest zapad, Cres. Manuela Tašlerfoto Ratko Mavar

U sklopu Lider Investa održan je i okrugli stol pod egidom 'Kako stvoriti poticajno okruženje za investicije unatoč svim preprekama' na kojemu su sudjelovali Heri Bezić, predsjednik Županijske komore Rijeka, Vedran Kružić, ravnatelj Prigode, regionalne razvojne agencije, i Ugo Toić, član uprave razvojne agencije OTRA.

Toić je na početku rekao kako je na Cresu pripremljena poduzetnička zona, da je sva komunalna arhitektura pripremljena, ali da sve stoji jer su parcele privatne te da je cijena tih zemljišta prevelika. Dodao je kako na državnoj razini treba donijet zakon kojim bi se omogućilo izvlastiti privatne vlasnike zemlje iz poduzetničkih zona, na što je Lucić odgovori kako bi to bio iznimno nepopularan potez, misleći na izvlašćenje vlasnika.

- Možemo stvoriti uvjete da se investitori zainteresiraju, ali imovinsko pravne probleme je teško riješiti, a kada investitori to vide, bježe od investicija – kaže Toić.

Heri Bezić nadovezao se na izlaganje Lucića u kojem je naveo sigurnost kao jednu od prednosti kada je privlačenje investicija u pitanju.

- Sigurnost je prednost, ali što još osim toga imamo – upitao se Bezić i zaključio da Hrvatska zapravo ne želi investitore jer ne radi sve što je u mogućnosti da ih privuče.

Bezić kaže kako investitori radije idu u susjedne zemlje poput Srbije, Rumunjske, Slovenije ili Mađarske.

Na pitanje kako stvoriti okruženje koje će investitori cijeniti, Bezić smatra da postoji nekoliko stavki. Prije svega treba posložiti zakonodavstvo, riješiti problem korupcije te poboljšati lokalnu samoupravu.

Kružić se složio da je jedan od problema lokalna samouprava, ali da to nije jedini problem.

- Treba se fokusirati na nešto na što možemo direktno utjecati poput ubrzanja izdavanja građevinskih dozvola, ubrzavanja digitalizacije i na dio infrastrukture – rekao je Kružić.

Što se investitora tiče, Kružić kaže kako investitori imaju dva pitanja kada dođu, to su kakva je kvaliteta radne snage i koliko je ima, na što mi nemamo adekvatne odgovore jer kvalitetne radne snage u velikom broju jednostavno nema.

Na pitanje u kolikoj je mjeri investicijsko okruženje (de)motivirano dramatičnim poskupljenjem nekretnina i građevinskih radova, Brezić kaže kako kod privatnih poduzetnika nema problema, ali da će biti velikih problema s obnovom jer je neće imati tko realizirati te ugovore.

Toić također smatra da gradnja nije stala, ali da lokalna jedinica mora poštovati prostorne planove.

- Investitori nisu opasnost za potoke ako im lokalna samouprava to ne dopusti. Ako se ne odstupa od prostornih planova sve je u redu, međutim, oni ne prate strateške dokumente koji mi donosimo – kaže Toić i dodaje kako su, recimo, donijeli strateški plan razvoja turizma, ali da prostorni planovi ne prate strateški dokument koji je donesen.

25. travanj 2024 06:38