Kripto
StoryEditor

Kripto tržište je na Fed-ovo povećanje kamatnih stopa reagiralo podosta mirno

22. Rujan 2022.
foto Shutterstock

Iako su globalna tržišta ponovo potresana viješću o novom Fed-ovom povećanju kamatnih stopa, kripto tržište je reagiralo podosta mirno. Ukupna kapitalizacija tržišta kriptovaluta povećala se za 1,6 posto u posljednja 24 sata, ali bitcoin i ethereum pali su za 1,2, odnosno 1,4 posto.

Gneralno, kripto tržište ove godine prolazi kroz teško razdoblje otkako je tržište doseglo vrhunac od 3 bilijuna dolara u studenom 2021. Iako je tržište već dostiglo iscrpljenost nakon više od godinu dana bikovske akcije cijena krajem prošle godine, Fed je imao veliki utjecaj u tekućoj 'zimskoj' fazi.

Prema podacima CoinGecka, bitcoin i ethereum trenutno trguju preko 70 posto u odnosu na svoje najviše razine, a mnoge kriptovalute s manjom kapitalizacijom prošle su još gore. Inflacija je, pak, još uvijek na 8,3 posto. Iako je inflacija u padu u odnosu na 40-godišnje najviše razine zabilježene u lipnju, ona je i dalje znatno viša od cilja Fed-a od 2 posto.

Powell je ponovio u Jackson Holeu da središnja banka cilja na stopu od 2 posto, što ukazuje na to da će još neko vrijeme ostati 'hawksih' stava. Ako se Powell bude držao svog oružja, kamatne stope mogle bi se dodatno povećati tijekom mjeseci koji slijede, što bi potencijalno još jednom uzdrmalo tržišta.

Kripto tržište pokazalo je znakove mogućeg oživljavanja tijekom ljeta, potaknuto uglavnom iščekivanjem ethereumovog značajnog događaja 'merge'. Međutim, ether je pao, posljedično zbog CPI podataka prošlog tjedna, a zatim se dodatno srušio čak i nakon što  je merge isporučen bez problema. To je pad od otprilike 15 posto u tjednu od prelaska na proof-of-stake.

Bitcoin je također ostvario sumornu rujansku izvedbu, skliznuvši ispod 19.000 dolara u više navrata. Patio je zajedno s ethereumom. Objema se kriptovalutama trguje iznad najnižih razina u lipnju kada je tržište palo zbog krize likvidnosti u cijeloj  industriji koja je proizašla iz kolapsa terra ekosustava.

Bitcoin je padao rekordnih 11 tjednih 'crvenih svijeća', brišući dobitke 2021. godine jer je dosegao najniže razine u 18 mjeseci. Ipak, nejasno je je li lipanjski kaos označio dno ili bi cijene mogle dodatno kliznuti. 

Kripto tržište poznato je po svojoj cikličkoj prirodi, ali narativi igraju ključnu ulogu u poznatom nestabilnom prostoru. Kripto je trenutno gotovo godinu dana u silaznom trendu, što je povijesno nagovijestilo da bi oporavak mogao biti na pomolu. Međutim, s mogućnošću daljnjeg povećanja kamatnih stopa i bez ustaljenih narativa poput mergea, kripto prostor mogao bi se načekati prije nego što se raspoloženje promijeni i trend se preokrene. 

Globalna kapitalizacija tržišta kriptovaluta trenutno iznosi 982 milijarde dolara, što je pad za više od 67 posto u odnosu na najvišu razinu svih vremena.

19. travanj 2024 02:17