Kripto
StoryEditor

Odobrenje ethereum ETF-ova vrlo izgledno krajem svibnja

24. Siječanj 2024.
ethereum, kripto

Američko tržište kapitala konačno ima pristup spot bitcoin ETF-ovima. Industrija se sada okrenula odobrenju spot ethereum ETF-u kao sljedećem cilju.

Odobrenje spot ethereum ETF-a sada nije samo vrlo izgledno, već je i neizbježno. Iako je SEC mogao poricati i odgađati odobrenje bitcoin ETF-a, regulator se više ne može skrivati iza konfuznih prigovora o tome pripada li bitcoin robnoj klasi imovine (commodity) ili se radi o vrijednosnom papiru (security).

Doista, kao što je primijetila povjerenica Hester Peirce u svojoj osuđujućoj optužnici protiv ponašanja SEC-a u vezi s odobrenjem objavljenoj 10. siječnja, odbijanje ovih zahtjeva nikada nije imalo smisla.

Umjesto da slijedi ono što je uvijek bio vrlo jasan proces za ove proizvode, regulator je odbio prijave samo na temelju ‘predrasuda’ prema bitcoinu, predrasuda koje su konačno, okončane tužbom tvrtke Greyscale.

Rezultat, kao što je primijetila Peirce, nije samo erozija povjerenja u SEC, već i ‘cirkus’ oko ovih kripto proizvoda kojemu inače ne bismo svjedočili. Činjenica koju potvrđuju milijarde dolara priljeva u 11 odobrenih ETF-ova.

Tržište se nada da se takav cirkus neće ponoviti za ethereum ETF. Trenutno postoji sedam prijava za spot ethereum ETF. Ovaj put, VanEck je prvi u skladu s rokom do 23. svibnja 2024. Rok za BlackRockovu prijavu je u kolovozu, ali dok obično očekujemo da najveći svjetski upravitelj imovinom diktira uvjete odobrenja, nadzornik vrijednosnih papira već je pokrenuo postupak po VanEckovim prijavama.

Kao takav, morao bi smisliti vrlo dobar razlog za odbijanje, što bi imalo povratni učinak na druge zahtjeve na čekanju. Zbog toga se tržište čini tako sigurnim da će odobrenje stići u svibnju, jer BlackRock jednostavno ne gubi.

A to također neće biti rezultat samo za ethereum. Put je sada otvoren za veće kriptovalute, od spot proizvoda do složenijih instrumenata kao što su strukturirani proizvodi, svi povezani s digitalnom imovinom.

Potencijalna prepreka

U stvarno dalekoj perspektivi, jedina potencijalna prepreka na putu odobrenja ethereum ETF-a je likvidnost. Baš kao što su veličina i opseg tržišta predstavljali zabrinutost za bitcoin spot proizvod, to će vrijediti još više za ethereum, čiji je prelazak na proof-of-stake dodatno ograničio ponudu ethera.

Štoviše, dok se bitcoin, koji se sada koristi gotovo isključivo kao sredstvo očuvanja vrijednosti, može dugoročno držati unutar velikih investicijskih fondova, ethereum je ‘radna’ valuta koja se koristi za plaćanje sve većeg broja transakcija na blockchainu.

Ovo bi mogao biti ključ za drugu najveću kriptovalutu kada je u pitanju odobrenje spot ETF-a.

Problem likvidnosti nastavit će mučiti gotovo sva tržišta jer ovi veliki ETF fondovi upijaju sredstva iz mirovinske štednje sve starijeg globalnog stanovništva, a rješenja će se i dalje pronalaziti.

Pitanje je li ethereum vrijednosni papir ili roba poput bitcoina. Gary Gensler u svojim dosadašnjim izjavama jasno je dao do znanja kako regulator smatra bitcoin robom. Pitanje je hoće li također isto učiniti i za ethereum, prije odobrenja ETF-a.

Razlog zbog kojeg je trebalo 10 godina da se bitcoin ETF odobri je politika, jasna i jednostavna. SEC nije bio siguran sve dok upravitelji imovine nisu bili sigurni da ovu novu klasu imovine žele imati u svojoj ponudi. Sada imamo jasnoću po tom pitanju.

Uz odobrenje bitcoin ETF-a, kriptovalute nisu samo ušle na vrata TradFi-ja, već čvrsto sjede za njegovim stolom. Sada, nakon odobrenja spot ethereum ETF-a, možemo se pripremiti za potpunu institucionalnu kolonizaciju industrije kriptovaluta. Je li ona dobra ili loša, ovisi koga se pita, no to je tema za drugi tekst.​

01. svibanj 2024 20:21