Svijet
StoryEditor

Gdje se sve mogu koristiti NFT-ovi i kako mogu promijeniti koncepciju poslovanja tvrtki

22. Srpanj 2021.

Dok traje zatišje na cjelokupnom kripto tržištu, NFT-ovi bilježe eksplozivan rast. Ovi nezamjenjivi digitalni tokeni imaju širok raspon slučajeva korištenja i nisu samo bezvrijedne slike u JPEG formatu, kako bi ih mnogi skeptici okarakterizirali. Postoji mnogo potencijalnih područja gdje bi NFT-ovi mogli ostaviti dubok trag i zauvijek promijeniti koncepciju poslovanja mnogih tvrtki.

Digitalna umjetnost

Jedan od najpopularnijih primjera NFT-ova jest digitalna umjetnost. Svako slika ili predmet može biti tokenizirana od strane kreatora, integrirajući i gradeći novu razinu povezanosti između zajednica.

Ulaznice

Ulaznice za bilo koji tip događanja, s prednostima koje premašuju postojeće sustave. Na primjer, NBA momčad Dallas Mavericksi, raspravljali su o korištenju NFT-ova kao ulaznica kako bi fanovima pružili veće povlastice i prikupili više prihoda od autorskih naknada.

Nakit

Čim dijamant napusti draguljarnicu, gubi gotovo polovicu svoje vrijednosti. To je uglavnom zato što nisu vrlo likvidna imovina, te nemaju pouzdan oblik provjerljive autentičnosti. Nakit u obliku NFT-ova pružio bi korisnicima transparentan i siguran način provjere validnosti.

Sport

Korištenje NFT-ova u sportu značajno je poraslo zahvaljujući projekatima kao što su NBA Top Shot i Chiliz. NBA Top Shot omogućuje navijačima da trguju i posjeduju službeno licencirane videozapise najboljih poteza igrača. Chiliz ide korak dalje s fan tokenima koji nude ekskluzivan sadržaj za obožavatelje. 

Tokeni autora

Svaki kreator mogao bi stvoriti neovisne mini ekonomske sustave s jedinstvenom kontrolom nad svojim interakcijama i iskustvima s korisnicima. Kreatori sadržaja obično podliježu standardima koje nameću posrednici i vlasnici platformi koji uzimaju dio zarade. Kupnjom NFT-ova, fanovi na izravan način pomažu kreatoru sadržaja.

Licence

NFT-ovi se mogu kreirati kako bi digitalno predstavljali sporazume između dviju strana. Sadržaj predstavljen na NFT-u tada može komercijalizirati vlasnik tokena na širem tržištu. To omogućuje neusporedivu razinu slobode i vrijednosti za novu klasu imovine.

Nekretnine

Čini se da su NFT-ovi odlično rješenje za nekretnine. Digitalna reprezentativnost može uvesti novu razinu transparentnosti i dostupnosti, te promijeniti tržište kakvog danas poznajemo.

Digitalne nekretnine

Digitalno zemljište, neograničeno fizičkim prostorom, može se tokenizirati i koristiti za izgradnju čitavih ekonomija koja su u vlasništvu pojedinaca. Kada VR tehnologija postane popularnija, virtualno zemljište moglo bi postati vrlo vrijednim.

Glazba

Problem koji se vrlo često susreće u glazbenoj industriji dominacija je diskografskih kuća i većih korporacija koje preuzimaju zaradu umjetnika. NFT-ovi nude izravnu platformu za kreatore kako bi prodali svoj rad izravno obožavateljima, čineći ih mnogo profitabilnijim.

Igre/Esports

Gaming industrija vrijedi više od filmske i glazbene, te se procjenjuje da će i budućnosti ostvarivati velike stope rasta. Društveni tokeni, valute i predmeti u igri, donacije i još mnogo toga, vjerojatno će u skoroj budućnosti biti predstavljeni u obliku NFT-ova.

Lanac opskrbe

U navedenoj industriji postoji mnogo neefikasnosti i birokratskih poteškoća. Koristeći NFT-ove, dobavljači mogu jednostavno pratiti razinu zaliha, izbjegavati naknade trećih strana, smanjivati pogreške u optimizaciji podataka i uočavati pogreške u obrascima za narudžbu.

Metaverzum

Zajednički virtualni prostor, različitih zajednica i kultura, biti će potaknut tehnologijom virtualne stvarnosti. Futuristički koncept proširene stvarnosti, virtualnog oglasnog prostora, tokeniziranih kupnji putem aplikacije i još mnogo primjera.   

Intelektualno vlasništvo

Intelektualno vlasništvo, slično razvoju otvorenog koda, u prošlosti je bilo vrlo teško zaštiti, zbog neopipljive prirode. S NFT-ovima omogućena je verifikacija i digitalni prikaz cijele klase imovine koja prije nije bila moguća.

Decentralizirani identitet

NFT-ovi imaju veliki potencijal za provjerljivu oskudnost na blockchainu. U kombinaciji s decentraliziranim identitetskim protokolima, autentičnost NFT-ova je neosporna, što može pomoći široj javnosti da se osjeća puno sigurnije koristeći digitalnu vrstu dokumenata.

Ekskluzivni sadržaj

NFT-ovi su poput platforme Patreon, ali bez posrednika. Oni povezuju zajednice jedne s drugima bolje nego ikad prije, a to je vidljivo u njihovom suludom rastu. NFT-ovi su savršen primjer za dijeljenje ekskluzivnog sadržaja sa fanovima.

Patenti

Područje patenata, koje vodi evidencija u patentnim uredima, ograničeno je na mnogo načina. Ne postoji koncept frakcijskog vlasništva nad patentima i javno trgovanje nije dostupno. Očito je da bi NFT-ovi mogli igrati veliku ulogu u području patenata, pomoću transparentne knjige decentraliziranih zapisa, odnosno blockchain sustava.

Tokenizacija

Sve što se može prikazati kao tok vrijednosti, može se jednostavno pretvoriti u imovinu u obliku NFT-a. NFT-ovi će omogućiti stvaranje nove klase imovine i potpuno nove ekonomije kreatora.

Brak (da, ozbiljno)

Zaposlenici Coinbasea odlučili su se vjenčati ne na tradicionalan način, već na blockchainu uz korištenje NFT-ova. Pomoću pametnog ugovora koji je kreirao mladoženja, izdani su digitalni prstenovi koji su poslani na njihove novčanike.

TLDR, NFT-ovi su mnogo više od samih jpeg slika ili precijenjene digitalne umjetnosti.

18. travanj 2024 01:15