Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla u prva tri kvartala ostvarila dvostruko veću dobit

25. Listopad 2023.
Ericsson Nikola Tesla zgrada

U prvih devet mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa bilježi nastavak stabilnog poslovanja što potvrđuju ostvareni financijski rezultati.

- U prvih devet mjeseci 2023. godine Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je solidne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu otpornost i snagu da kvalitetno odgovorimo na izazove i nove poslovne prilike. Prihodi od prodaje bilježe blagi porast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznose 205,9 milijuna eura, kao rezultat kontinuiranog porasta prihoda od usluga za Ericsson, čime smo neutralizirali niže prihode na domaćem i ostalim izvoznim tržištima - komentirala je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

U odnosu na prvih devet mjeseci prethodne godine bruto marža bilježi porast na 14,0 posto, prvenstveno kao rezultat prodajnog miksa i fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Operativna dobit viša je 81,7 posto te iznosi 24,7 milijuna eura, dok je neto dobit viša 94,6 posto te iznosi 20,5 milijuna eura. Ostvaren je negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti, kao posljedica dinamike plaćanja kupaca te odgode u finalnoj realizaciji pojedinih projekata.

- Do kraja financijske godine očekujemo da ćemo ostvariti pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti. Tromjesečje smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 38,7%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem trećeg tromjesečja iznosili su 59,5 milijuna eura (32,5% ukupne imovine) - dodaju iz kompanije. 

- Kada govorimo o uslugama za Ericsson, ponosni smo što je na redovnom polugodišnjem sastanku R&D Management Business Review još jednom potvrđena visoka razina kvalitete našeg R&D centra u svim kategorijama i svim poslovnim segmentima. Posebno su naglašene učinkovite isporuke visokokvalitetnog softvera te brze isporuke ključnih funkcionalnosti koje osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo. Ostvareno je pozicioniranje u novim, strateški važnim, područjima kao što je Cloud RAN, a što otvara priliku za daljnji rad na najnovijim tehnologijama u telekom industriji. Nadalje, naši stručnjaci u drugim ekspertnim centrima ostvaruju zapažene rezultate u realizaciji globalnih projekata, od kojih bismo spomenuli uspješnu realizaciju projekta testiranja funkcionalnosti aplikacija u Ericssonovoj 5G jezgrenoj mreži na distribuiranoj Google Cloud platformi - izjavila je Kovačević

Na domaćem tržištu, nakon razdoblja povećanog ulaganja u mrežnu infrastrukturu, uvjetovanog rastom potražnje za telekomunikacijskim uslugama te alokacijom 5G spektra, operatori se fokusiraju na monetizaciju 5G mreže te usporavaju kapitalna ulaganja.

- Naša kompanija, kao vodeći lokalni i regionalni isporučitelj telekomunikacijskih rješenja i usluga, nastavila je pružati kvalitetnu podršku našim partnerima, operatorima Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska, na daljnjoj modernizaciji telekom mreža s naglaskom na implementaciju 5G. Nadalje, usmjereni smo i na realizaciju postojećih ugovornih obveza s Hrvatskim Telekomom u području upravljanih usluga te pružanje podrške kod prelaska tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje mreže za Hrvatski Telekom iz Ericsson Nikola Tesla Servisa u Hrvatski Telekom s 1. siječnja 2024. godine - dodaju.

Na izvoznim tržištima tvrtka je nastavila kvalitetnu suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenija, fokusirajući se na pravovremenu isporuku ugovorenih poslova te nove poslovne prilike.

- Istaknula bih završetak prve faze modernizacije radijskog i transmisijskog dijela mreže Telekom Kosova, kao i prve faze implementacije 5G baznih stanica u mreži operatora IPKO, čime će naš dugogodišnji partner IPKO svojim korisnicima osigurati prvi 5G signal u svim većim gradovima na Kosovu. Raduje nas što su i ove godine naši partneri na domaćem i izvoznim tržištima osvojili nagrade za najbolje rezultate u performansama njihovih mobilnih mreža, što potvrđuje kvalitetu rješenja i usluga koje isporučujemo - dodala je.

Novi ugovori

U segmentu Digitalno društvo potpisani su novi ugovori s Državnom geodetskom upravom Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom unutarnjih poslova i CARNET-om. Također, obilježen je završetak dva bitna projekta: e-Kultura (digitalizacija kulturne baštine) i WaterQ (rješenje za digitalnu transformaciju praćenja kvalitete vode). U području nacionalne sigurnosti s Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore nastavljena je suradnja potpisom ugovora o održavanju Centra 112. 

Zbog velikog interesa  kupaca i partnera, početkom listopada, održan su  ‘Tehnološki dane‘ na kojima su uz najnovije Ericssonove radijske proizvode predstavili i brojna inovativna rješenja s fokusom na 5G monetizaciju (network slicing, otvorena mrežna sučelja), mogućnosti 5G privatnih mreža (rješenja za energetiku i digitalne blizance te udaljena 5G kontrola robota), infrastrukturu za kritične komunikacije te ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle u području održivosti (zelena rješenja za industriju, gradove, praćenje ispravnosti vode, modul za ESG izvještavanje).

- Tijekom trećeg tromjesečja nastavili smo ulagati u ključne kompetencije, razvoj rješenja, proizvoda i usluga u strateškim područjima te digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. S obzirom na trenutačno tržišno okruženje do kraja godine ostajemo fokusirani na profitabilnost, troškovnu i operativnu učinkovitosti, novčani tok od poslovnih aktivnosti te odgovorno upravljanje rizicima. Također, usredotočeni smo na strateško planiranje za razdoblje do 2026. godine, detaljno analizirajući stanje na našim tržištima, trendove u ICT industriji i potrebe naših kupaca. Cilj nam je ojačati vodeću poziciju u mobilnim mrežama, rasti u segmentu Digitalno društvo te zadržati i kontinuirano unapređivati poziciju u segmentima usluga i R&D. Posjedujemo veliki intelektualni kapacitet i inovacijski potencijal u brojnim tehnološkim područjima, što nas čini pouzdanim partnerom našim kupcima u razvoju i implementaciji najnovijih ICT rješenja - zaključila je Kovačević. 

25. travanj 2024 15:35