Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla u trećem kvartalu bilježi solidne rezultate i rast izvoza

24. Listopad 2024.
Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikola Tesla

Ericsson Nikola Tesla u trećem kvartalu 2024. godine bilježi prihode od prodaje u iznosu od 168 milijuna eura, dok je operativna dobit 18 milijuna eura, a iz te domaće IT tvrtke ističu da imaju stabilno poslovanje uz rast na izvoznim tržištima te segmentu ICT rješenja za digitalnu transformaciju industrija, javnih servisa i usluga.

Komentirajući rezultate poslovanja kompanije u trećem kvartalu, Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle je istaknula da su u prvih devet mjeseci 2024. godine, u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, na smanjenje ukupnih prihoda od prodaje od 18,4 posto prvenstveno su utjecali manji prihodi na domaćem tržištu u području upravljanih usluga, kao posljedica završetka ugovora s Hrvatskim Telekomom krajem prošle godine.

– Usporedbe radi, ako izuzmemo prihode od upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom, ukupni prihodi bilježe porast od 6 posto, što ukazuje na nastavak stabilnog poslovanja. Naša strategija jačanja poslovanja na izvoznim tržištima i novim poslovnim segmentima daje rezultate. Prihodi od prodaje u operatorskom segmentu na izvoznim tržištima i segmentu Digitalno društvo bilježe rast te su zajedno s kontinuirano stabilnim poslovanjem na Ericssonovom tržištu djelomično neutralizirali pad prihoda od prodaje u operatorskom segmentu na domaćem tržištu – rekla je Kovačević.

Bruto dobit ENT-a iznosi 22,3 milijuna eura, što je smanjenje od 22,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ponajprije zbog, kako napominje Kovačević, manjih prihoda od prodaje na domaćem tržištu u operatorskom segmentu i proizvodnog miksa. Bruto marža iznosi 13,3 posto (prvih devet mjeseci 2023: 14 posto). Operativna dobit iznosi 17,9 milijuna eura, što je pad od 27,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prije svega kao posljedica manjih prihoda od prodaje i bruto dobiti.

Kraj trećeg tromjesečja ENT je zaključio solidnom bilancom i udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 39,7 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 54,8 milijuna eura, što čini 33,8 posto ukupne imovine. Sukladno očekivanjima ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,2 milijuna eura (prvih devet mjeseci 2023.: -2,4 milijuna eura).

Tijekom trećeg tromjesečja nastavili su suradnju s partnerima, telekom operatorima HT-om i A1 Hrvatska, na proširenju i modernizaciji telekom mreža, a fokusiraju se i na jačanje poslovanja na izvoznim tržištima. Moderniziraju i proširuju kapacitete mreža s kosovskim operatorima IPKO i Telekom Kosova te HT Mostarom (BiH) i Crnogorskim Telekomom (Crna Gora), a potpisali su i ugovor s kompanijom Logicom Solutions s Cipra o zamjeni informacijskog sustava zemljišne administracije Zemljišno-knjižnog i katastarskog odjela Republike Cipar.

Kovačević se osvrnula i na poteškoće s korištenjem sustava CEZIH, napominjući da oni s njihove strane rade sve kako bi ‘kvalitetno i na vrijeme realizirali preuzete odgovornosti, sukladno ugovornim obvezama‘.

– Ostajemo usmjereni na profitabilnost, troškovnu i operativnu učinkovitost, novčani tok od poslovnih aktivnosti te odgovorno upravljanje rizicima. Intenzivno radimo na osiguranju stabilnog poslovanja kroz implementaciju strategije usmjerene na jačanje vodeće pozicije u mobilnim mrežama, rast u segmentu Digitalno društvo kroz pojačane predprodajne aktivnosti te aktivnosti vezane uz proširenja našeg portfolija, diverzifikaciju poslovanja u području usluga i R&D-a te kontinuirano unapređivanje pozicije u segmentima usluga i R&D za Ericsson. Nastavljamo ulagati u nove poslovne segmente i kupce, razvoj informacijsko-komunikacijskih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama, kompetencije naših zaposlenika i digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. Također radimo na snažnijoj primjeni umjetne inteligencije u kreiranju novih poslovnih prilika i povećanja interne učinkovitosti – zaključila je Kovačević, dodajući da će u studenom obilježiti 75 godina poslovanja ENT-a i pritom predstaviti novi vizulani identitet kompanije.

24. listopad 2024 13:46