Tvrtke i tržišta
StoryEditor

FACC u prvih devet mjeseci s 513,9 milijuna eura prihoda, skok za 22,5 posto

08. Studeni 2023.
FACC tvornica

Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije koja ima proizvodni pogon i u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji, u prvih devet mjeseci 2023. ostvarila je prihode od 513,9 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22,5 posto, izvijestio je FACC u srijedu.

Pritom je dobit prije kamata i poreza (EBIT) u prvih devet mjeseci ove godine iznosila pet milijuna eura, u odnosu na 4,2 milijuna eura u istom razdoblju lani.

Zrakoplovna industrija nastavlja svoj oporavak, a visoke stope proizvodnje odražavaju se i u FACC-ovoj dugoročnoj knjizi narudžbi, koja je zabilježila značajan rast vrijednosti, na 5,8 milijardi američkih dolara, istaknuto je u priopćenju te tvrtke sa sjedištem u Austriji.

Iz kompanije su naveli i da, uz segment zrakoplova za kratke i srednje udaljenosti, također počinju bilježiti značajna povećanja narudžbi za zrakoplove za duge udaljenosti (A350 i B787), što bi trebalo dovesti do daljnjeg rasta prihoda u sljedećih 18 mjeseci.

FACC stoga u nadolazećim mjesecima planira zaposliti do 500 novih radnika, kojih je trenutno 3.294.

Između ostalog, iz FACC-a su istaknuli i radove na proširenju proizvodnog pogona u Jakovlju. Da su ti radovi već uznapredovali mogli su se prije dva tjedna uvjeriti i novinari, kada je istaknuto da je planirani rok za dovršenje radova lipanj iduće godine, a da će se proizvodna površina tako utrostručiti, s trenutnih oko pet tisuća na više od 15 tisuća četvornih metara.

U Jakovlju FACC proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih mlažnjaka i putničkih zrakoplova, a radovi na proširenju odvijaju se uz postojeći pogon, koji je s radom počeo u prosincu 2021. godine.

FACC je u većinskom vlasništvu kineske kompanije AVIC (Aviation Industry Corporation of China), a na 15 lokacija diljem svijeta zapošljava više od tri tisuće ljudi.

23. travanj 2024 17:24