Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Goldman Sachs u potrazi za povoljnim kripto tvrtkama nakon FTX fijaska

06. Prosinac 2022.

Iz Goldman Sachsa su objavili kako planiraju potrošiti desetke milijuna dolara za kupnju ili ulaganje u kripto tvrtke nakon što je kolaps FTX-a pogodio procjene vrijednosti i oslabio interes ulagača. Implozija FTX-a povećala je potrebu za pouzdanijim, reguliranim igračima u kriptovalutama, a velike banke upravo tu vide svoju priliku, rekao je za Reuters Mathew McDermott, Goldmanov voditelj digitalne imovine.

Goldman provodi dubinsku analizu niza različitih kripto tvrtki, dodao je, ne navodeći pojedinosti.

- Vidimo neke stvarno zanimljive prilike, s mnogo razumnijom cijenom nego prije godinu, dvije -  rekao je McDermott.

Podsjetimo, FTX je 11. studenoga podnio zahtjev za zaštitu od bankrota u skladu s Poglavljem 11 u Sjedinjenim Državama nakon dramatičnog kolapsa, što je izazvalo strah od ‘širenja zaraze‘ i pojačalo pozive za veću regulaciju kriptovaluta.

McDermott smatra kako je kolaps FTX-a unazadio tržište, ali da temeljna tehnologija i dalje funkcionira.

Inače, Goldman je prošle godine uprihodio 21,6 milijardi dolara pa iznos od nekoliko milijuna koji planiraju uložiti u sektor koji se našao pod velikim potresima u posljednje vrijeme za ovu investicijsku banku ne predstavlja veliki ulog, ali pokazuje da u Goldmanu računaju na dugoročnu priliku.

David Solomon, izvršni direktor  (i DJ) Goldmana je tijekom FTX drame rekao kako on i dalje smatra kriptovalute veoma spekulativnim,  ali bez obzira na to, da u njima i dalje vidi veliki potencijal zbog temeljene tehnologije

Suparnici skeptičniji

James Gorman izvršni direktor Morgan Stanleya nije toliko optimističan glede kripto tržišta, pa kaže kako ne misli da se radi o hiru ili da će kripto nestati, ali mu i dalje ne može pridati ‘stvarnu tj. realnu vrijednost‘.

Glavni izvršni direktor HSBC-a Noel Quinn rekao je nedavno na bankarskoj konferenciji u Londonu kako oni nemaju namjeru proširiti se prema kripto tržištu.

Iako konkurenti Goldmana još uvijek ne gledaju u smjeru kripta, možda promjene ploču. Naime, Goldman je do sada uložio u 11 kompanija za digitalnu imovinu koje pružaju usluge kao što su usklađenost, podaci o kriptovalutama i upravljanje lancem blokova, a tvrtka kako kaže McDermott, Goldmanov voditelj digitalne imovine, već radi na vlastitoj blockchain tehnologiji.

Učinci kolapsa FTX-a povećali su Goldmanove količine trgovanja, rekao je McDermott, jer su ulagači nastojali trgovati s reguliranim i dobro kapitaliziranim stranama.

- Kupci su izgubili povjerenje u neke od mlađih tvrtki u sektoru koje se bave isključivo kriptom i traže pouzdanije partnere – zaključio je McDermott.

24. travanj 2024 01:39