Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kineski Shein obećao velika ulaganja u Europi prije IPO-a

10. Srpanj 2024.
SHEIN logo, trgovina

Trgovac brzom modom Shein, koji će se također uskoro naći pod regulacijama Europske Unije objavio je kako namjerava uložiti 250 milijuna eura u Europi tijekom narednih pet godina. Shein, koji se priprema za moguće izlistavanje na burzi u Londonu, već nabavlja određenu odjeću iz tvornica u Turskoj, iako veliku većinu njegovih proizvoda proizvodi oko 5400 dobavljača uglavnom u Guangzhouu u Kini.

Tekstilne udruge i političari u Europi optužili su Shein za nagrizanje lokalne industrije preplavljivanjem tržišta odjevnim predmetima po cijenama s kojima se domaće tvornice i trgovci ne mogu natjecati, djelomično zahvaljujući korištenju poreznih olakšica za pakete manje od 150 eura koji ulaze u Europsku uniju. Slična porezna olakšica u Ujedinjenom Kraljevstvu vrijedi za pakete manje od 135 funti (173 USD). Upravo zbog toga u EU raspravljaju o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je predložila Komisija u svibnju 2023.

Ulaganje u R&D

Iz kineske tvrtke su rekli da su namijenili 50 milijuna eura za ‘potencijalna ulaganja u istraživanje i razvoj ili pilot Sheinove proizvodne pogone u Europi ili Ujedinjenom Kraljevstvu‘, kao i inicijative za pomoć brendovima i dizajnerima iz regije da dođu do većeg tržišta kroz Sheinovu platformu.

Shein, koji je poznat po svojoj jeftinoj robi i proizvodima zabilježio je prodaju u 2023. godini od oko 45 milijardi dolara, dok je u prošlogodišnjoj rundi prikupljanja sredstava procijenjen na 66 milijardi dolara.

U razgovoru s Reutersom, izvršni predsjednik Sheina Donald Tang odbio je dati dodatne pojedinosti o tome odakle tvrtka želi započeti s nabavom robe, ali je rekao da proizvodi proizvedeni u Turskoj čine beznačajan u usporedbi s Kinom, ali da proizvodnja u Turskoj brzo raste.  Shein je također rekao da će uključiti više britanskih i europskih umjetnika i dizajnera u svoj program inkubatora.

Ova objava dolazi u trenutku kada se tvrtka mora prilagoditi novim pravilima Europske unije koja djelomično imaju za cilj osigurati da internetske platforme ne krše zakon o intelektualnom vlasništvu. Shein, osnovan u Kini, također je rekao da pokreće ‘cirkularni fond‘ s početnim ulaganjem od 200 milijuna eura za potporu novoosnovanim tvrtkama i tvrtkama u cijeloj regiji koje razvijaju tehnologije recikliranja tekstila.

S obzirom na opseg i doseg Sheina, Shein može postati katalizator za široku primjenu ovih rješenja u cijeloj industriji -  rekao je Tang i pozvao poduzeća, financijske institucije i državne imovinske fondove na suinvestiranje u fond.

21. srpanj 2024 17:10