Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ovo je pet bilijunskih tvrtki zbog kojih je S&P 500 porastao gotovo 10 posto ove godine

31. Svibanj 2023.

Indeks S&P 500 porastao je gotovo deset posto do sada ove godine, za razliku od istog razdoblja prošle godine s padom od 13 posto. Ipak, dobici u referentnom indeksu koji prati širok raspon sektora kao što su bankarstvo, proizvodnja, tehnologija i maloprodaja prije svega su ostvareni zbog golemih uspona samo pet kompanija: Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Nvidia, koje su zabilježile ogroman rast tržišne kapitalizacije u 2023., objavio je Insider. 

Kompanije su dio nedostižnog kluba tvrtki čija tržišna procjena iznosi bilijun dolara, a Nvidia je postala najnovija kompanija koja je nakratko dosegla tu brojku prije nego što je odustala od nekih dobitaka. Pet kompanija zajedno je podiglo svoju tržišnu kapitalizaciju za oko 2,9 bilijuna dolara u 2023. godini, pridonoseći 96 posto dobitaka od gotovo tri bilijuna dolara tržišne vrijednosti S&P 500 indeksa ove godine, izvijestio je Fortune u srijedu.

To znači da je preostalih 495 kompanija u S&P 500 doprinijelo samo četiri, ili 110 milijardi dolara dobitku indeksa, po Fortuneu.

Preveliki dobici pet kompanija također su stavili referentni indeks pod nadzor zbog rizika koncentracije, kako je u nedjelju izvijestila Zahra Tayeb iz Insidera.

- Današnja cjenovna akcija u SAD-u još je jedan podsjetnik da ovogodišnja povoljna izvedba dioničkog tržišta još uvijek ovisi o nekolicini tehnoloških dionica. Ne samo da je Nasdaq ponovno bolji nego bi također S&P 500 bio u negativnom području da nije #Nvidije - napisao je na Twitteru Mohamed El-Erian, ekonomist i savjetnik Allianza prošlog četvrtka kada je S&P500 porastao za gotovo jedan posto. Indeks S&P 500 u utorak je zatvoren na 4.205,52.

Apple uvjerljivo najjači

Dionice Applea, najveće svjetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji, završile su 2022. na 129,93 dolara po komadu. Sada su 36 posto više na 177,3 dolara po komadu. Time je tržišna vrijednost Applea u utorak porasla na 2,8 bilijuna dolara s 2,07 bilijuna dolara na kraju 2022. godine.

Apple je do sada izbjegavao masovna otpuštanja, za razliku od svojih visokoprofiliranih konkurenata iz Big Tech-a. Tvrtka je čak uspjela objaviti solidnu zaradu u drugom fiskalnom tromjesečju koja je nadmašila tržišna očekivanja, uz snažnu prodaju iPhonea koja itekako podržava prihode.

Izvršni direktor Tim Cook rekao je 4. svibnja za CNBC da Apple ne planira provoditi masovna otpuštanja. Međutim, tehnološki div smanjuje troškove i usporio je zapošljavanje, dodao je Cook.

- Smatram to kao krajnju mjeru i stoga masovna otpuštanja nisu nešto o čemu u ovom trenutku govorimo - rekao je Cook Steveu Kovachu iz CNBC-a.

Microsoft ostvario neočekivani rast 

Dionice Microsofta završile su 2022. na 239,82 dolara po komadu, a sada su 38 posto više na 331,21 dolara po komadu, podižući tržišnu kapitalizaciju tvrtke na sada gotovo 2,5 bilijuna dolara. Dionice tehnološkog diva porasle su objavljivanjem fiskalne dobiti u trećem tromjesečju koja je nadmašila procjene Wall Streeta. 

Microsoft ima stalno partnerstvo s OpenAI-jem i u veljači je lansirao novu verziju svoje tražilice Bing koju pokreće AI alat za koji kaže da je ‘moćniji od ChatGPT-a‘. Međutim, ni Microsoft nije bio imun na usporavanje koje je pogodilo tehnološku industriju 2022. U siječnju je najavio otpuštanje 10.000 zaposlenih do kraja trećeg tromjesečja jer su korisnici smanjili potrošnju usred ekonomske neizvjesnosti.

Dionice Nvidije porasle za 25 posto

Nvidia, trenutni miljenik burze, zaključila je 2022. sa svojim udjelom od 146,14 dolara po komadu. Sada su na 401,11 dolara, što predstavlja zapanjujuće dobitke od gotovo 175 posto ove godine do sada. U utorak je tržišna kapitalizacija proizvođača čipova po prvi put nakratko dosegla željenu granicu od bilijun dolara. 

Nvidijin nedavni rast pojavio se zahvaljujući rastu cijene dionice kalifornijskog proizvođača čipova nakon uspješnih rezultata tvrtke u prvom tromjesečju uslijed procvata generativne umjetne inteligencije. Konkretno, dionice tvrtke porasle su 25 posto prošlog četvrtka.

Dobici u Nvidijinim dionicama povećali su bogatstvo suosnivača i izvršnog direktora Jensena Huanga za 160 posto ove godine do sada, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Huang sada ‘vrijedi‘ 36 milijardi dolara, što ga čini 34. najbogatijom osobom na svijetu.

Alphabet u drugačijoj gospodarskoj stvarnosti

Cijena dionice Alphabeta, Googleove matične kompanije, zaključena je 2022. na 88,23 dolara po komadu, a sada je 40 posto viša na 123,67 dolara po komadu, podižući tržišnu kapitalizaciju na 1,58 trilijuna dolara. Alphabet je izvijestio o boljim od očekivanih rezultatima u prvom tromjesečju u travnju, s tim da je njegova jedinica za poslovanje u oblaku po prvi put ostvarila dobit, prema Bloombergu.

To se dogodilo nakon što je tehnološki div uspio ostvariti solidnu zaradu nakon smanjenja šest posto svoje radne snage u siječnju. Izvršni direktor Sundar Pichai rekao je u dopisu zaposlenicima koji je najavio otpuštanje radnih mjesta da preuzima ‘punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovdje‘.

- Tijekom posljednje dvije godine vidjeli smo razdoblja dramatičnog rasta. Kako bismo uskladili i potaknuli taj rast, zapošljavali smo na temelju drugačije gospodarske stvarnosti od one s kojom se danas suočavamo - rekao je Pichai. 

Amazon rekorder u otpuštanjima 

Div e-trgovine zaključio je 2022. na 84 dolara po komadu, ali cijena njegove dionice sada je 45 posto viša na oko 122 dolara po komadu. To podiže tržišnu kapitalizaciju Amazona na 1,25 trilijuna dolara u odnosu na 857 milijardi dolara na kraju 2022. godine.

Amazonov skok dionice dolazi zahvaljujući dobiti u prvom tromjesečju koja je nadmašila nekretnine na Wall Streetu, s operativnim prihodom od 4,8 milijardi dolara u usporedbi s tri milijarde dolara koje su očekivali analitičari koje je anketirao Bloomberg. Dobitak tehnološkog diva također je došao s puno boli za njegove zaposlenike. Samo ove godine Amazon je proveo dva kruga otpuštanja što je ukupno utjecalo na 27.000 radnih mjesta. Prošle godine tvrtka je također otpustila 10.000 zaposlenih.

Izvršni direktor Andy Jassy pripisao je to ‘nesigurnoj ekonomiji‘ i brzom zapošljavanju u siječanjskom memorandumu u kojem je najavio najveću rundu smanjenja radnih mjesta ikada.

22. travanj 2024 13:38