Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Preokret u zadnji čas: Umjesto Švicaraca, Luku Rijeka ipak preuzimaju Česi?

15. Ožujak 2023.
Luka Rijekafoto Ratko Mavar

Nakon što je Lider jučer prvi objavio da je švicarski Zentralschweizerische Investment Holding iznio na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje 51 posto dionica Luke Rijeka, danas je na ZSE osvanula vijest da je češko društvo Port Acquisitions otkupilo udio u riječkoj luci od poljskog OT Logistica te su, prema obvezi, dali ponudu za preuzimanje sto posto dionica.

Port Acqusitions je tako, dodaje se u objavi na ZSE, stekao ukupno 4.546.657 dionica Luke Rijeka u iznosu od 40 kuna (5,31 euro), što predstavlja 33,73 posto temeljnog kapitala Luke Rijeka. No Port Acquisitions već je imao mali udio u riječkoj luci, stoga sada ukupno drži 34,42 posto dionica društva.

OT Logistic je također prije više od mjesec dana sklopio predugovor s Port Acquisitionsom o prodaji udjela u Luci Rijeka, koji je dogovoren po dijeni dionice od 7,7 eura.

Sa sjedištem u Pragu, Port Acquisitions je u studenom prošle godine osnovalo društvo CE Industries, industrijski holding koji djeluje na europskim tržištima željezničkog prometa, recikliranja sirovina i energije. Ovom se objavom Port Acquisitions obvezao u propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje riječke luke, s obzirom na to da je prešao zakonski prag od 25 posto dionica s pravom glasa.

Podsjećamo, od 2015. godine do sada je najveći dioničar Luke Rijeka bio poljski OT Logistic, no predsjednik Uprave Duško Grabovac priznao je prošle godine za Lider da su Poljaci loše vodili biznis.

– Poljaci, definitivno, za Luku Rijeka nisu sretna priča, dapače, loše su je vodili, a bivši predsjednik uprave Jędrzej M. Mierzewski zbog nezakonitosti u upravljanju morao je odstupiti. Poljski partneri kompromitirali su svoj odnos sa AZ fondom s kojim su završili na arbitraži, narušene odnose imaju i sa Erste fondom i ostalim dioničarima – rekao je prije godinu dana Grabovac.

Drugi najveći dioničar riječke luke s ukupno 17,5 posto dionica od 2021. godine je tvrtka Rubicon Partners Ventures.

Prema podacima SKDD-a hrvatska država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 25,02 posto dionica Luke Rijeka, AZ obvezni mirovinski fond 15,02 posto dionica, a među deset najvećih dioničara je još nekoliko obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

18. travanj 2024 16:43