Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Zapadne kompanije zbrajaju troškove nakon napuštanja Rusije

04. Studeni 2022.

Nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine, uz brojne sankcije koje su joj nametnute  od strane zapadnih država, brojni su zapadni brendovi i tvrtke također izašle s ruskog tržišta kako bi na taj način dokazali i pokazali da su, kako se to danas često može čuti iz usta političara ‘na pravoj strani povijesti‘. Za stotine zapadnih kompanija to je značilo obustavu tamošnjih aktivnosti koje sad dolaze na naplatu u vidu velikih gubitaka.

Među velikim imenima izdvojili smo one najveće iz raznih sektora kako bi vidjeli kako je napuštanje ruskog tržišta utjecalo na njihovo poslovanje.

Što se tiče tvrtki koje se bave odjećom Adidas je prijavio jednokratni trošak od oko 500 milijuna eura koji je tvrtka izgubila nakon izlaska iz Rusije dok švedski trgovački lanac H&M procjenjuje da će gašenje ruskog poslovanja stajati oko 2 milijarde švedskih kruna tj. oko 183,57 milijuna dolara.

Vlasnik Zare je pak prijavio proviziju od 216 milijuna eura nakon što je prodao sve svoje trgovine po Rusiji Daher grupi sa sjedištem u UAE.

Američki Levi Strauss&Co objavio je kako će zabilježiti troškove od 0,15 dolara po dionici što je povezano s umanjenjem imovine trgovina, imovine, postrojenja i opreme.

Auto industrija

Kada smo kod autoindustrije, mnogi su proizvođači također napustili Rusiju, pa su Rusi morali ponovno pokrenuti  vlastitu proizvodnju, a pričalo se i o legendarnom Moskviču kao automobilu kojega Rusi vraćaju na ceste.

Jedan od automobilskih velikana koji više ne posluje u Rusiji je i američki Ford koji je otpisao je 122 milijuna dolara nakon što je obustavio poslovanje u Rusiji. Osim američkih proizvođača, svojevrsnom bojkotu se pridružio i japanski Nissan koji je u listopadu objavio kako će svoje rusko poslovanje ‘predati subjektu u državnom vlasništvu za 1 dolar‘, čime će izgubiti oko 687 milijuna dolara.

Francuski proizvođač automobila Renault prodao je svoj većinski udio u Rusiji najvećem ruskom proizvođaču automobila  Avtovazu,  ali je izvijestio i o gubitku od 867 milijuna eura koji se nagomilao nakon izlaska iz Rusije.

Volkswagenov odjel za kamione Traton je još u rujnu objavio da bi odlaganje neke imovine u Rusiji uzrokovalo gubitak od 550 milijuna eura, dok je Volvo prijavio gubitak od 432 milijuna eura nakon obustave aktivnosti u Rusiji.

Banke i osiguravatelji

Div s Wall Streeta Citigroup je u kolovozu objavio kako će zatvoriti svoje poslovanje s potrošačima i komercijalnim bankarstvom u Rusiji te da zbog toga očekuju gubitak od 170 milijuna u narednih 18 mjeseci. Francuska banka Crédit Agricole je u prvom tromjesečju prognozirala gubitak od oko 500 milijuna eura zbog svoje izloženosti u Rusiji.

Talijanski osiguravatelj Generali u kolovozu je knjižio umanjenje vrijednosti od 138 milijuna eura dok je Raiffeisen Bank International AG zabilježio 301 milijun eura u provizijama za svoje poslovanje u Rusiji i Ukrajini u prvom tromjesečju.

Francuska banka Société Générale je u svibnju zatvorila prodaju svog ruskog poslovanja Rosbank grupi za na 3,2 milijarde eura.

Talijanski UniCredit je pak u prvom tromjesečju zabilježio gubitak od 1,3 milijarde eura. UBS AG najveća švicarska banka je u travnju priopćila da ju je ruska invazija na Ukrajinu koštala oko 100 milijuna dolara, a svoju su izloženost u Rusiji smanjili sa 600 milijuna dolara na  400 milijuna dolara.

Energetske tvrtke

Naftni i plinski div BP div zabilježio je negotovinski otpis svojih udjela u Rosneftu i dva druga zajednička ulaganja u iznosu od 24 milijarde dolara u prvom tromjesečju.

Talijansko komunalno poduzeće Enel pristalo je u lipnju prodati svojih 56,43% udjela u Enelu Rusija za oko 137 milijuna eura s negativnim učinkom od oko 1,3 milijarde eura.

Norveški Equinor je u prvom tromjesečju priznala neto umanjenje vrijednosti od 1,08 milijardi dolara u vezi s imovinom u Rusiji nakon prestanka trgovanja ruskom naftom i zatvaranja tamošnjih operacija

Još jedan naftni div Exxon Mobile objavio je otpis od 3,4 milijarde dolara nakon izlaska iz Rusije, a austrijski OMW je objavio u travnju kako su u prva tri mjeseca zabilježili gubitak od 2 milijarde eura zbog povlačenja iz Rusije dok je Shell objavio gubitak od 5 milijardi dolara.

Francuska kompanija za naftu i plin TotalEnergies zabilježila je umanjenje vrijednosti od ukupno 10,7 milijardi dolara povezano s Rusijom, pri čemu je posljednja naknada iznosila 3,1 milijardu dolara u trećem tromjesečju.

Hrana i piće

Belgijska pivovara AB InBev izgubila je 1,1 milijardu dolara a danski Carlsberg 1,28 milijardi dolara a nizozemski Heineken oko 400 milijuna dolara.

Francuska prehrambena kompanija Danone priopćila je 14. listopada da će odbaciti kontrolu nad svojim mliječnim poslovanjem u Rusiji u dogovoru koji bi mogao dovesti do otpisa do 1 milijarde eura dok je najveći svjetski lanac brze hrane Mc‘Donalds izgubio je oko 1,4 milijarde dolara

Ostali gubitnici

Danska brodarska grupacija Ap Moeller-Maersk zabilježila je gubitak od 718 milijuna dolara u prvom kvartalu godine. Iz Siemensa kažu kako ih odlazak košta oko 600 milijuna eura, a Henkel predviđa gubitak od jedne milijarde.

23. travanj 2024 09:05