Ukratko
StoryEditor

Osnaživanje lidera 21. stoljeća – predstavljena knjiga ‘Inkluzivno vodstvo‘

05. Veljača 2024.
Inkluzivno vodstvo, Diana Kobas Dešković

U knjižnici Bogdana Ogrizovića, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, u petak navečer predstavljena je knjiga ‘Inkluzivno vodstvo‘, psihologinje Diane Kobas Dešković. Ova „mala velika knjiga“, kako ju je opisao Darko Buković, glavni urednik Poslovni FM, dovodi u pitanje tradicionalne predodžbe o lidershipu i pojmu inkluzivnosti, nudeći svježu perspektivu koja obećava pozitivnu promjenu u načinu na koji gledamo vodstvo u 21. stoljeću.

- Potrebno je promovirati shvaćanje da je inkluzija proaktivna otvorenost za različita uvjerenja, stavove i razmišljanja te uključivanje svih, bez obzira na podrijetlo, dob, spol, obrazovanje, struku, odnosno različitost po bilo kojem kriteriju. Važno je osvijestiti da se svi u nekom aspektu razlikujemo jedni od drugih, te smo ovisno o okolnostima i okruženju manjina u odnosu na druge, kao npr. psiholozi i logopedi u školama u odnosu na nastavnike ili ekonomisti u zdravstvu. Osim teorijskih opisa i definicija, knjiga pruža „jasne smjernice kako raditi na sebi i unaprijediti svoj način vođenja - ističe Marina Burazer, direktorica marketinga i ESG-a Fortenova grupe, u svom osvrtu na knjigu.

- Ljudi koji vode prvo moraju osvijestiti vlastite pristranosti te aktivno raditi na promjeni kako osobnoj tako i organizacijskoj - objašnjava autorica Diana Kobas Dešković, za što knjiga nudi konkretan, primjenjivi model.

U odnose donosimo svoja iskustva i uvjerenja, a ključ uspjeha je u prihvaćanju tih različitosti, što je osobito važno u današnjem dinamičnom i izazovima ispunjenom svijetu u kojem su suradnja i otvorenost ključ uspjeha.

- Knjiga je od esencijalnog značenja za današnje i buduće lidere jer nam danas trebaju lideri koji su samosvjesniji, spremniji pokazati svoju ranjivost, osvijestiti svoje pristranosti i pri tome (p)ostati autentični - naglasila je na predstavljanju knjige Carmen Majetić-Pavić, poslovna savjetnica, mentorica i coach tvrtke Tagoras.

‘Inkluzivno vodstvo‘ čitateljima pomaže i u shvaćanju promjena koje su se dogodile u području tradicionalnog vodstva – danas su više na cijeni lideri koji u svojim organizacijama upravljaju transformacijski, koji su autentični i otvoreniji prema okolini u kojoj posluju i pojedincima s kojima rade. Stoga je nužno osvijestiti nesvjesne pristranosti koje utječu na donošenje odluka i prepoznati istinske lidere spremne voditi raznolike timove u izazovnim vremenima.

- Problem Hrvatske, pa i naše šire regije, je što kao karizmatične lidere prepoznajemo elokventne, zabavne i dominantne muškarce i žene za koje praksa često pokaže nedostatne rezultate. Srećom dolazi nova generacija lidera 21. stoljeća koji cijene ideju i kompetenciju, koji su znatiželjni i otvoreni za nove pristupe, a uz to vrlo nenametljivi i gotovo nevidljivi. Karakterizira ih aktivno slušanje drugih, dok su sami u drugom planu uz manje izgovorenih riječi, što ih čini istinskim inkluzivnim liderima - istaknula je Kobas Dešković.

Poticanjem autentičnosti, transparentnosti i volje za učenjem iz različitih perspektiva, ti lideri otključavaju puni potencijal svojih timova i organizacija. Knjiga ‘Inkluzivno vodstvo‘ pruža ‘jasne i konkretne savjete kako postati inkluzivan lider, istaknuo je na predstavljanju knjige Dražen Oreščanin, suosnivač Poslovne inteligencije te suosnivač i član uprave Legit Software, te zaključio kako je ‘šteta što ovakvu knjigu nismo imali i prije pandemije‘.

Knjiga Inkluzivno vodstvo nastala je u okviru EU sufinanciranog projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelj i socijalne politike, a partneri Hrvatska zajednica županija i tvrtka Spona Code.

21. srpanj 2024 04:14