Ukratko
StoryEditor

Syntio: Izradili smo ESG report kako bi pokazali predanost održivom pristupu poslovanju

13. Listopad 2022.
Ivana Azinović i Lana Vučinić, Syntio

Važno je početi s postupnom prilagodbom na održivi pristup poslovanju i prije formalne obveze predaje nefinacijskog izvješća

Syntio je data inženjering tvrtka iz Zagreba koja trenutačno zapošljava oko 100 ljudi, i jedna od rijetkih te veličine koja se ove godine odlučila na izradu nefinacijskog izvješća – ESG reporta. Zahvaljujući pozitivnim poslovnim rezultatima, ove godine Financial Times je proglasio Syntio najbrže rastućom IT tvrtkom u Hrvatskoj i 55. u tom sektoru u Europi.

Razgovarali smo s Ivanom Azinović i Lanom Vučinić iz tvrtke Syntio koje su nam pojasnile razloge zašto su se odlučili na izradu ESG reporta i na što su najponosniji.

 

1. Zašto ste se odlučili napraviti nefinancijsko izvješće (ESG report)? Rijetkost je da manje tvrtke poput Syntija predaju ESG report?

Syntio je tvrtka koje nudi profesionalne usluge podatkovnog inženjeringa i povezane proizvode koristeći tehnologiju u oblaku i time se pozicionira kao visoko vrijedna karika u kreiranju lanca ESG vrijednosti kod klijenata. Dodatno, od samih početaka, Syntio integrira društvene vrijednosti u svaki aspekt poslovanja – od posebnog pristupa ESG izvještavanju, organizaciji ureda do transparentne komunikacije između svih odjela i razina te specifičnih ulaganja u zdravlje radnika i balansirane radne okoline. Vjerujemo da je nefinancijsko izvješće samo zaokružio sve napore i pomogao nam definirati gdje stojimo po pitanju ESG-a i u kojem smjeru želimo dodatno napredovati.

 

2. Koje biste ključne stvari iz izvješća istaknuli u svakom segmentu E-S-G?

Teško je izdvojiti neka poglavlja izvješća, jer nam je misao vodilja bila izvijestiti o svemu pa i o onim segmentima ESG-a u kojima smo ‘slabiji‘. Smatramo da ćemo se tako izazvati da kreiramo dodatnu vrijednost u budućnosti i postanemo bolji. Međutim, ono što nas razlikuje od drugih je svakako ulaganje u društvene vrijednosti koje prepoznaje svaki zaposlenik, a izvješće dodatno definira.

 

3. Na koji način će nefinancijsko izvješće doprinijeti poslovanju tvrtke Syntio?

Otvorena komunikacija i poticanje na dijalog o ESG aktivnostima smatramo značajnim doprinosom poslovanju. Povrh toga, izvješće je dodatno formalno definirao smjernice održivog razvoja što nam je omogućilo da oblikujemo konkretne kratkoročne i dugoročne ciljeve. Izvješće je objavljeno na internim stranicama tvrtke kako bi svi zaposlenici imali pristup i kako bi mogli sudjelovati i davati prijedloge. Kratka verzija izvješća može se pronaći na našoj web stranici.

 

4. Na koji dio iz reporta ste najponosniji?

Najponosniji smo na zaposlenike koji su prepoznali da ulaganje društva u ESG nije samo dodatan trošak ili neka promjena ‘na silu‘, već način razmišljanja da svaki zaposlenik može pridonijeti uravnoteženom i održivom poslovanju. Sigurni smo da na taj način ESG napori prelaze i granice društva te pozitivno utječu na zajednicu u širem smislu te riječi. Jedan od primjera je ulaganje u edukaciju zaposlenika koje je, između ostalog, rezultiralo da zaposlenici prenose znanje budućim generacijama na FER-u gdje Syntio drži vještinu ‘Tehnologija podatkovnog inženjerstva u oblaku‘.

 

5. Vaše preporuke za pisanje reporta za sve ostale tvrtke koje to čeka sljedeće godine?

Obveza predaje nefinancijskog izvješća tjera tvrtku da preispita dosadašnje tradicionalne načine poslovanja i da počne razvijati novu dimenziju postojećih funkcija. Međutim, za promjenu je potrebno vrijeme i sudjelovanje svih organizacijskih skupina. Iz tog razloga smatramo da je važno početi s postupnom prilagodbom na održivi pristup poslovanju i prije formalne obveze predaje.

20. travanj 2024 10:20