Ukratko
StoryEditor

Transformator: Novi besplatni program o održivosti za mala i srednja poduzeća

24. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Program TRANSFORMATOR pruža malim i srednjim poduzećima (MSP) i nevladinim organizacijama (NVO) priliku za sudjelovanje u seriji intenzivnih treninga i radionica, posebno prilagođenih njihovim potrebama, s ciljem jačanja poslovanja kroz održive prakse. Prvo izdanje u Hrvatskoj trajat će dva mjeseca, od listopada do studenog. Program je osmislila organizacija Social Innovation Solutions, koja kao osnivač programa, igra ključnu ulogu u pokretanju ove inicijative, čime dodatno naglašava svoju dugogodišnju predanost održivom razvoju i poticanju pozitivnih društvenih promjena. Uz podršku Zaklade Coca-Cole kao osnivačkog partnera te Erste banke kao glavnog partnera, u Hrvatskoj program provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI).

– Tema održivog poslovanja posljednjih godina postaje sve prisutnija i važnija te je pritom aktivan pristup svih dionika ključan. Drago nam je da mi, kao Erste banka, podržavamo implementaciju ovog programa u Hrvatskoj, koji će zasigurno pomoći srednjim i malim poduzetnicima da se pripreme za nadolazeće promjene i izazove na tržištu te si u konačnici osiguraju bolju budućnost. Iako trenutačno ova tema nije toliko žurna za male i srednje poduzetnike kao za one velike iz perspektive regulative, želimo im dati podršku te im pomoći da se na vrijeme pripreme i što lakše prođu kroz proces tranzicije – izjavila je Anica Petričević, ESG menadžerica razvoja strateških inicijativa u Erste Banci.

Struktura programa uključuje sudjelovanje u nizu tečajeva o najvažnijim komponentama održivog poslovanja, konzultacije te mentorstvo od strane stručnjaka odabranih prema specifičnostima organizacije. Program, kako su priopćili iz HUKI-ja, također nudi pristup mreži kontakata, bootcampu i radnim sesijama temeljenim na analitičkim alatima. Sudionici imaju pristup individualnim sesijama s Osobnim savjetodavnim odborom, sastavljenim od poduzetnika i stručnjaka kao što su: Anita Lukin, voditeljica sektora malih i srednjih poduzeća u Erste Banci; Anica Petričević, ESG menadžerica razvoja strateških inicijativa u Erste Banci; Dejana Dojčinović, voditeljica sektora za poslovni razvoj i podršku korporativnog i tržišnog poslovanja u Erste Banci; Vali Marszalek, ESG direktorica za Adria regiju, Forvis Mazars; Mikael Hietala, voditelj za održivost u poznatom eko startupu, Earthbound Sneakers; Nataša Novaković, ESG direktorica Hrvatske udruge poslodavaca; Abraham Jacobo Pineda, voditelj ESG odjela u Verneu te Sanja Petek Mujačić, izvršna direktorica i partnerica u Hauska & Partner.

TRANSFORMATOR je, kako tvrde, dio šireg regionalnog programa ‘Održiva budućnost‘, osmišljenog kako bi pripremio MSP-ove i NVO-ove za ključne izazove budućeg poslovanja. Osim programa TRANSFORMATOR, poduzeća imaju mogućnost pridružiti se i novoj besplatnoj e-learning platformi ‘Akademija Održivosti‘ s prilagodljivim tempom učenja, koja je osmišljena kako bi zadovoljila sve poslovne potrebe za održivošću. Program je stvoren uz podršku Zaklade Coca‑Cola koja je globalni filantropski ogranak tvrtke Coca‑Cola. 

– Uzbuđeni smo zbog programa ‘Održiva budućnost’ koji malim i srednjim poduzećima na hrvatskom tržištu omogućuje pristup vrijednom znanju i značajnim mrežama. Vjerujemo da programi poput ovog, pridonose vrijednim obrazovnim resursima i partnerstvima, kako bi se olakšalo tvrtkama postizanje održivije budućnosti za sve i drago nam je što možemo pridonijeti ovom uspjehu – napomenuo je Carlos Pagoaga, predsjednik Zaklade Coca‑Cola. Prijave za ovaj program otvorene su do 25. rujna do kraja dana.

24. rujan 2024 15:03