Život
StoryEditor

Brendovi podržali kanadsku voditeljicu Lisu LaFlamme koja je otkaz dobila zbog sijede kose

29. Kolovoz 2022.

Osim što su se brojna javna lica televizijskoj kući obratila otvorenim pismom, brendovi poput Wendy‘sa, Dovea i Sports Illustrateda stali su u obranu diskriminirane novinarke i voditeljice te tu priču učinili globalnom

Iako je demantirao navode da su zaštitno lice informativnog programa CTV National Newsa, Lisu LaFlamme otpustili jer je odbila bojati sijedu kosu, izvršni direktor krovne kompanije BCE Inc.&Bell Canada, Mirko Bibic nije uspio uvjeriti javnost da iza te odluke ne stoji seksizam ni ageizam.

Da podsjetimo, prije tjedan dana zapadni je svijet uznemirio otkaz popularne voditeljice koja se internetskim korisnicima obratila u videu navodeći da je dobila košaricu te da je zbog toga šokirana i uznemirena. Budući da je 58-godišnju LaFlamme zamijenio 39-godišnji kolega, a ona tijekom pandemije iznervirala šefove jer je prestala bojati sijedu kosu, javnost joj je stala u obranu tvrdeći da je takav seksizam i ageizam 2022. nedopustiv.

#KeepTheGrey

Osim što su se brojna javna lica televizijskoj kući obratila u otvorenom pismu, a korisnici ih kritizirali na društvenim mrežama, brendovi poput Wendy'sa, Dovea i Sports Illustrateda stali su u obranu diskriminirane novinarke i voditeljice te tu priču učinili globalnom.

Brend Dove koji brojnim kampanjama nastoji podići samopouzdanje žena bez obzira na dob, na vijest o LaFlamme reagirao je tako što su svoj prepoznatljivi zlatni logotip zamijenili sivim i odlučili 'posijediti'. U Instagram postu objavili da se žene sa sijedom kosom tjera s njihovih radnih mjesta pa su oni odlučili posijediti, odnosno 'go grey'. Menadžerica u kanadskom Dove, Laura Douglas objasnila je da Dove želi postati dijelom aktualnog diskursa te skrenutu pozornost publike na sveprisutan 'ageizam'.

– Dove #KeepTheGrey kampanja želi podržati žene koje su diskriminirane zbog svoje dobi i odluke da puste svoje sijede vlasi – poručila je Douglas te najavila da kompanija planira donirati sto tisuća dolara globalnoj neprofitnoj organizaciji Catalyst koju je osnovala feministkinja i autorica Felice Schwartz.

26. travanj 2024 00:18